2023-01-02 322 views
朋友特地入嚟元朗,話有一間隱世CAFE好少會嚟朗屏呢邊都唔知道原來有間咁日系昭和風嘅CAFE小店店面細細唔算顯眼,睇google map個位置有d落差,都兜咗幾圈搵咗一陣先搵到入面係bar枱開放式設計,可以睇到店員準備食物嘅過程不過店內得8個位,好在我地今次去撞正冇乜人~唔洗等就入得★★★楓糖漿鬆餅 配飲品 $80鬆餅即叫叫製可以睇住由麵粉溝漿開始全過程呢度嘅鬆餅係行厚實路線,有別於其他打卡店鬆軟綿綿嘅風格面層有少許香脆,食落偏厚實帶鹹香,飽腹感對得住個價錢不過食到一半有d乾,加上佢俾嘅牛油同同漿係非常少,雖然我地要多咗一細舊仔牛油但都未算融化入味蛋香同甜味亦無特別出色咖啡都同預期差唔多,比較簡約嘅拉花圖案★★★焦糖雞蛋布丁 $45雞蛋布丁細細個,質感幾Q彈不過蛋香味同樣偏淡★★★果占餅 $50面層有忌廉同黃梅果醬,再沾上色彩繽紛嘅糖針好似細個去D餅鋪買嘅可愛蛋糕仔咁蛋糕內夾雜住椰絲食落幾有口感★★★天鵝泡芙 $55將軟式泡芙做成天鵝的造型,睇落十分可愛內餡有櫻桃朱古力卡士達醬﹑櫻桃酒忌廉和白蘭地煮過的櫻桃,口感豐盈Find The Way整體評分★★★地理環境★★★位置有點難搵,環境
朋友特地入嚟元朗,話有一間隱世CAFE
好少會嚟朗屏呢邊都唔知道原來有間咁日系昭和風嘅CAFE小店
入面係bar枱開放式設計,可以睇到店員準備食物嘅過程
不過店內得8個位,好在我地今次去撞正冇乜人~唔洗等就入得

★★★楓糖漿鬆餅 配飲品 $80
鬆餅即叫叫製
可以睇住由麵粉溝漿開始全過程
呢度嘅鬆餅係行厚實路線,有別於其他打卡店鬆軟綿綿嘅風格
面層有少許香脆,食落偏厚實帶鹹香,飽腹感對得住個價錢
不過食到一半有d乾,加上佢俾嘅牛油同同漿係非常少,
雖然我地要多咗一細舊仔牛油但都未算融化入味
蛋香同甜味亦無特別出色
楓糖漿鬆餅配飲品

咖啡都同預期差唔多,比較簡約嘅拉花圖案
楓糖漿鬆餅配飲品

★★★焦糖雞蛋布丁 $45
雞蛋布丁細細個,質感幾Q彈
不過蛋香味同樣偏淡
焦糖雞蛋布丁

★★★果占餅 $50
面層有忌廉同黃梅果醬,再沾上色彩繽紛嘅糖針
好似細個去D餅鋪買嘅可愛蛋糕仔咁
蛋糕內夾雜住椰絲食落幾有口感
果占餅

★★★天鵝泡芙 $55
將軟式泡芙做成天鵝的造型,睇落十分可愛
天鵝泡芙

Find The Way
整體評分★★★

地理環境★★★
位置有點難搵,環境的骰
座位後牆身有掛鉤可以掛衫掛袋
店風格適合恬靜淡然,奈何途中入座的隔離枱談話非常大聲嘈雜,破壞晒氣氛

服務★★★★
落單同製作食物速度都快,我地食完hea咗陣都冇趕客

食物★★★
主要做飲品及日式輕食,食品方面中規中矩,並無特別驚喜之處

價位$$
2022-08-31
$140 (Tea)