2010-06-07 810 views
好耐以前第一次哩食晏,貪佢平,又可以食幾粒鐘,極之好hea;今次再重逢,原因係有得免費食番餐,不過,經常晌報紙見佢賣廣告,個自助晚餐本身都唔貴,仲要成人一送一,以價錢而言就真係超抵,但唔算係好超值,因為依度食物嘅種類同質素只屬普通,雖然佢每季都有做主題,除咗主題食物會緻細、高質D,其他就可能會係平庸少少,但實際D講為起一個人加埋一折後都係$160左右就食到一個自助晚餐,同依家出面嘅4、5星酒店收四五百蚊一餐,真係無得比架喎!所以我自己哩之前都唔會抱有太高期望,唔會用平時去4、5星酒店食嘅心態晌哩度食,否則,你可能會話佢呃人,點解生蠔又無、魚生又得一種、熱盤又少……等等投訴!不過,好老實咁講,若果要正價一個人連加一差唔多成三百蚊,咁就未必會哩,因為有其他好選擇!依晚閒日我哩到人唔到,真係成個場得幾枱客,少得有D可憐,所以地方顯得寬敞,木枱籐椅,幽靜,無爭食嘅場面,收碟斟水快手快腳,其實侍應唔多,只係客更少!沙律只得兩款沙律菜,不過醬汁就有四款,加上7、8款配料如桃、車厘茄、粟米、紅腰豆、黑水欖……等,仲有4款預制好嘅沙律,另外又有新鮮菠蘿、同哈密瓜,任得你左溝右溝總配搭到你嘅心水沙律。難
,因為有其他好選擇!

沙律
只得兩款沙律菜,不過醬汁就有四款,加上7、8款配料如桃、車厘茄、粟米、紅腰豆、黑水欖……等,仲有4款預制好嘅沙律,另外又有新鮮菠蘿、同哈密瓜,任得你左溝右溝總配搭到你嘅心水沙律。難得兩款沙律菜都夠新鮮、夠爽脆,咬落「索索聲」,其他配料同預制沙律不過不失咁啦。

冷盤、海鮮
三款凍肉腸、青口、凍蝦、三文魚同八爪魚刺身,就係得咁多,後尾添咗款蚌肉,唔係好知佢個名,大致都OK嘅。係青口覺得削咗D,三文魚刺身未係好油甘,八爪魚刺身有D韌添。

意式小食

多款別緻嘅意大利小食:蕃茄水牛芝士、肉腸配意大利青瓜、意大利火腿配露筍、烤吞氧魚配蕃茄沙律…,一小碟一小碟咁,做得精巧,每碟份量細細一個人都可以試勻晒佢。味道又確有意大利色彩,賣相樣樣都做得有板有眼唔馬虎,好似蕃茄水牛芝士咁,蕃茄同水牛芝士打斜一層疊一層,再加少少香草醬上面,再灑幾粒松籽,認真好味!又好似個意大利火腿配露筍,兩片巴馬火腿橫放晌幾條露筍之上,再頭尾各加半粒橄欖,不單令味道豐富咗,個樣都好睇咗啦!

熱盤

約莫有12、13款左右,因為係做意大利食品,所以有意大利野菌酥皮卷、意大利雲吞同意大利飯,仲有港式嘅炒青口、椒鹽蝦、蒜蓉蒸帶子……等等,較為吸引人注目係個燴羊膝,好大隻,一件有成兩個拳頭咁大,所以我哋夾咗一件,4個人一齊幹掉佢,兼且幾好食。整體哩講,都算係過得去,幾樣意式食物都有D水準,唔係得個樣,好似個意大利飯,濃香芝士味,飯粒煙韌有咬口!

甜品

陣容唔算好鼎盛,但印象中大概都有11、12 款左右,大致上都做得似模似樣,多數都係一般自助餐常見嘅種類,例如藍梅芝士餅、法式燉蛋、意大利芝士餅、布甸、奶凍……,唔見有咩好特別或好有創意嘅甜品,但質素都唔太差,啱到大眾要求,所以依部分都合格啦!其中嘅蘋果金寶撻同朱古力三重奏蛋糕小弟就比較欣賞,因為前者細細粒好易食,蘋果酸酸甜甜咁,加埋面層麵粉牛油做嘅金寶粒,幾香脆;而後者不外乎因為有三種朱古力味嘅魔力!

做到咁平都唔見佢多客,食評又成日被人話佢少嘢食,又無貴嘢,咁有D人睇完D食評咁差梗唔會去啦,簡直惡性循環。我覺得佢哋真係要轉型,既然地方有限,食物又唔多,收個百幾蚊一位,不如轉做半自助仲好啦,頭盤、沙律、甜品任食,不過做得精D,提高番食物嘅質素,然後等客揀個主菜,主菜可以每季唔同主題又得,又或長期有7、8款唔同地方嘅菜式都得,反正有D人食自助餐都唔係食得好多嘢,半自助可能仲啱依D人!同樣都係收百幾蚊位,D人就唔會用食自助餐有幾十百樣嘢食嘅心態投訴依樣、投訴個樣喇
地方寬敞,木枱籐椅
今晚真係好少客
沙律、醬汁
冷盤、海鮮、預制沙律
燴羊膝,真係好巨型
甜品,都似模似樣
DIY沙律
意式小食
熱盤:意大利雲吞、野菌酥皮卷、蒜蓉蒸帶子、燴羊膝
我的甜品拼盤
2009-06-26