2022-12-14
▫️話時話今年無食過大閘蟹😢 唔緊要啦去食返炒蟹補數‼️ 今次黎到鴨脷洲街市,翻新後又幾骨緻✨ 上一層就見到呢間主打食蟹同泰菜既餐廳🦀🇹🇭 地方好闊絡,室外、內座位都有,感覺似整潔版既大排檔🤣🦀 招牌白胡椒蟹 $598▫️好大隻蟹呀😍 大約有一斤半重⚖️ 用熱辣辣鐵板上,店員會係客人面前淋上香噴噴白胡椒汁,記得著定餐廳俾既圍裙👗 同忍住唔好打乞嗤呀👃🏻▫️等煙散晒就可以戴上膠手套準備開動喇🧤 隻蟹太大隻,用鉗都要多少少力先爆開到😆 蟹肉肥美飽滿,肉質結實又鮮甜🦀 墊底仲有好多好甜既紫洋蔥🧅 我清晒盆洋蔥🤭🧄 蒜蓉包 $38▫️白胡椒汁太香太好食😙 忍唔住叫多個蒜蓉包黎點汁食🥖 法包上舖滿蒜蓉,焗得超香脆🧄 強烈推介一定要嗌黎食🤤🐔 泰式酸辣芥末手撕雞 (半隻) $108▫️酸同辣比例岩岩好,非常開胃兼充滿泰式 風情🇹🇭 手撕雞份量好足,仲有一隻雞翼同一隻雞腳🍗 證明真係有半隻雞😎🧆 椒鹽八味脆皮豆腐粒 $68▫️炸得外脆內軟,豆腐超滑身😋 令人忍唔住一啖接一啖🫦🥬 蝦膏啫啫唐生菜煲 $78▫️原個瓦煲上🍲 熱辣辣吱吱聲,唐生菜好淋好入味,仲加埋大大粒蝦乾一齊煮好鮮味🦐🍍 菠蘿青檸梳打 $22▫️好多新鮮菠
🦀 招牌白胡椒蟹 $598
🧄 蒜蓉包 $38
🐔 泰式酸辣芥末手撕雞 (半隻) $108
🧆 椒鹽八味脆皮豆腐粒 $68
▫️炸得外脆內軟,豆腐超滑身😋 令人忍唔住一啖接一啖🫦
🥬 蝦膏啫啫唐生菜煲 $78
🍍 菠蘿青檸梳打 $22
▫️好多新鮮菠蘿粒係面,有得飲之餘仲有得食🍍😋
🍊 青柑桔柚子梳打 $22
▫️味道似鹹柑桔,酸甜解渴🫧