2019-12-28 1131 views
臨近聖誕,同同事去公司附近食日本菜慶祝,第一個就諗起饗和民。我們2個人眼闊肚窄,咩都想食,見到2個人menu,就立即叫左來食。最後就揀左個豪華2人套餐$498,由前菜到甜品都齊哂,真係唔洗煩。✔️凱撒沙律首先係前菜-凱撒沙律,沙律菜好新鮮,加埋芝士粉同千島醬,十分開胃!我最中意個千島醬另上,岩我位減肥同事。✔️刺身有5款有三文魚, 甜蝦, 帶子, 立魚同三文魚籽。切身好厚切,鮮甜美味,肥瘦適中,用冰鎮上就夠哂凍。我最愛帶子,超大粒。✔️大蝦天婦羅用原隻鮮蝦,每隻長過我手指,最重要天婦羅漿好薄,食落好鬆脆,又唔油,好好味!加上每隻蝦好新鮮,食落好彈牙!✔️炸雞軟骨$48食完個炸蝦天婦羅,我就決定叫炸雞軟骨!果然無令我失望,食落好香脆同咬口,而且好夠味,加少少檸檬汁就剛剛好!✔️日本產縞花魚燒縞花魚燒得油脂豐富,而魚肉鮮嫩多汁,食落唔會腥,魚香四溢,好香口,仲好少骨!不過溫馨提示,一定覅熱辣辣食,我們食左一半擺耐左,就有少少腥,所以一上就食曬佢先品嚐到魚的鮮味!✔️鮭魚溶岩壽司卷分量好大,有6大件。入面係熟既三文魚,配左啲沙律醬同半溶芝士。真係好正,仲好飽肚。✔️和牛壽喜燒🍲和牛牛肉味濃郁,配料--豆腐

我們2個人眼闊肚窄,咩都想食,
見到2個人menu,就立即叫左來食。
凱撒沙律

✔️炸雞軟骨$48
日本產縞花魚燒

✔️日本產縞花魚燒

✔️鮭魚溶岩壽司
分量好大,有6大件。

✔️和牛壽喜燒🍲
和牛牛肉味濃郁,配料--豆腐, 雜菇, 京蔥同紹菜,吸哂湯既精華,令每一啖都有少少甜甜地既壽喜燒湯底味,真係好惹味,我們原本打算加個烏冬,但唸起仲有甜品,就放棄左!

甜品🍮雨滴餅,
係日本傳統甜品,食落好似果凍,
配埋黑糖同黃豆粉,幾特別!
好岩食完飯,清清喉嚨。

仲包埋飲品,真係好抵食!

下次決定同同事再戰,好岩收工後飲下酒,好多款SAKE,好似好正!
最重要係裝修好舒服,完全令你覺得去咗日本嘅居酒屋🏮!
2019-12-23
$300 (Dinner)
凱撒沙律
大蝦天婦羅