2021-08-01 43 views
今日同男朋友慶祝一周年, 佢帶左我去食呢間新開嘅OMAKASE, 叫左一個omakase set同單點左兩個壽司, 佢啲價錢係尖沙咀黎講非常親民呀!晴 Hare Omakase Course ($800)前菜 - 前菜係一個雞泡魚魚乾漬物, 酸酸地非常開胃, 雞泡魚乾又唔會好硬好韌, 唔錯刺身三點 - 跟住就有一款刺身, 係鰈魚 配酸汁, 師傅話呢款用左酸汁所以建議唔洗點豉油~啲鰈魚好新鮮同埋油脂唔算多, 食落口好fresh~然後有個熟食- 煙燻鯖魚, 呢個鯖魚好嫩滑同鮮甜架炙燒厚切拖羅- 燒過嘅拖羅上面有啲鹽、wasabi、同有半塊紫蘇葉,最後用仲脆卜卜嘅紫菜包住, 個調味啱啱好 好正, 軟唸唸嘅拖羅同脆卞嘅紫菜好夾🥰汁煮油甘魚、白蔥- omakase個套餐入面仲有個熱食, 食咁多生冷野中間有啲熱野暖下胃非常舒服~個油甘魚煮得啱啱好 肉質嫩滑 唔會太熟或者好dry😝正壽司 - 之後上埋set入面嘅壽司6件, 有真雕、蝴蝶北寄貝、白蝦、北海道海膽同拖羅, 全部都超新鮮好香魚油味架🤤我最鍾意係真雕、海膽、白蝦(其實仲有拖羅,不過今晚已經食左幾款拖羅所以唔列埋入黎🤣)吞拿魚手捲 - 個手捲

晴 Hare Omakase Course ($800)

啲鰈魚好新鮮同埋油脂唔算多, 食落口好fresh~
然後有個熟食- 煙燻鯖魚, 呢個鯖魚好嫩滑同鮮甜架

吞拿魚手捲 - 個手捲入面除左有海量嘅呑拿魚溶之外, 仲有啲櫻花蝦同芝麻 除左賣相靚仔之外 佢地嘅味道都好夾架

吸物 - 之後上嘅熱湯係清酒煮蜆黎, 估唔到佢個咁足料呀☺️湯好清甜, 蜆都有兩隻~

甜品 - 今日嘅甜品係蜜瓜蕨餅😍師傅話佢地個蕨餅係自己做嘅 真係好有心機呀😋自從無得去旅行都好耐無食咁好食嘅蕨餅啦🥲

依家新張期間仲會每位送一件大拖羅壽司添🤩好驚喜呀😋件超級肥美嘅拖羅上面擺左啲炸蔥令成件事清爽啲無咁膩👍🏻
晴空海之寶石特卷

我地仲單點左一個寶石卷, 佢有齊晒我最愛嘅海膽、吞拿魚容同埋魚子三樣野,啖啖都爆多料 真係一試難忘😩睇返相都想再食過架
招福  六貫炙燒壽司盛合

總括黎講 呢度嘅食物算係中低價位,唔會食左人隻車😎慶祝節日去食好適合,質素都好高~ 仲有得外賣添 我都要考慮下下次外賣個寶石捲黎食啦🤤🤤🤤
2021-07-01
$800 (Dinner)
晴空海之寶石特卷
招福  六貫炙燒壽司盛合