2024-09-26 1106 views
好似好耐冇食過泰國菜,講起香港嘅泰國菜正常都應該要去九龍城,但係對我嚟講有啲隔涉,聽朋友講呢一間喺佐敦嘅泰國菜都係泰國廚師,所以就過嚟試吓。佢哋做緊泰國啤酒買二送一,四個人叫做三支嚟試吓味,象啤出名啲真係有佢嘅原因架。不過其實另外兩款都好飲嘅。食泰菜點少得叫返個椰青,呢度嘅椰青都好新鮮,仲有支鐵羹俾你食埋入面啲椰肉,真係好細心架。嘢食方面,首先叫咗個生蝦做前菜,佢呢度特別菜嗰啲蝦頭會幫你炸埋,脆卜卜咁,可以連頭都食埋。而佢啲生蝦都好新鮮,都好爽口,點埋泰式青檸辣汁真係冇得輸。然後又點少得嗌返個海鮮冬陰功,佢個冬陰功湯見到都有啲香料喺入邊,唔係嗰啲開粉嘅冬陰功湯。最重要係仲有兩隻開邊嘅大虎蝦,又係新鮮彈牙,絕對足料。然後叫咗個生菜包,佢個生菜包唔係好辣,小朋友都會食到,但係就保留咗泰國菜嘅酸,夠晒開胃。另外叫咗個鐵板蠔餅,原本以為係我哋中式認知中嘅蠔餅,但原來佢呢個係滑蛋炒蠔仔咁樣,啲蛋係比較濕嘅,但係就好滑,點埋佢個辣椒醬好惹味㗎。菜就梗係唔少得馬拉盞炒椰菜苗啦,佢呢度啲椰菜苗真係BB嚟㗎,唔會好老,完全符合商品說明條例。最後壓軸嘅要講吓佢呢個燒春雞,呢個燒春雞好似睇表演,咁佢會喺你面

最後壓軸嘅要講吓佢呢個燒春雞,呢個燒春雞好似睇表演,咁佢會喺你面前點火,原本我哋都心諗咁樣俾佢燒完之後應該會又乾又柴。

但係當我哋一落手撕雞嘅時候,我哋就知道怪錯佢啦。因為真係超Juicy,一撕開個雞髀位勁多肉汁流出嚟,而且仲超級無敵滑。

最過分嘅係連個雞胸都唔會老,都勁嫩滑,真係不得了。見到佢個雞殼有少少粉粉地,其實佢係落咗南乳去醃,所以好夠味,鍾意食濃味嘅人仲可以點埋個泰式辣醬,完全係今晚嘅MVP超級大驚喜。

呢度嘅職員仲好熱情好好人,係咁叫我哋打卡攞佢哋嘅神秘禮物,佢哋話每一晚嘅神秘禮物都唔同㗎,今晚我哋得到嘅禮物就係炸蝦餅,有得食又有得玩。

四個人埋單都係$1000唔使,仲要食到泰國嘅味道,完全係驚喜滿滿,飽肚感滿滿。
2024-09-24
$250 (Dinner)