2019-06-25
今日帶我伴娘過黎呢頭試完姊妹裙,同佢想搵個地方食下野傾下計chill下,經過呢棟The Wellington見到好靚,望到上面有間pub+餐廳,再睇下openrice有備長炭串燒食,幾特別咁,重有overtimed lunch set好抵,就上左去。雖然坐high chair但唔會唔舒服,因為佢枱既設計好好,可以long到對腳,唔會半天吊。睇完menu發現呢度唔只有西餐,重有印度(e.g.咖哩雞配印度飯)、日式(e.g.蛋包飯)、中式(e.g.海南雞飯),非常多選擇,啱晒同時想食多國菜即係選擇困難症既人!😂😂我地揀左一個lunch set~炭燒天多尼式澳洲120 日穀飼黑安格斯肉眼配薯條沙律,天多尼即係用左印度Tandoori chicken既做法,用香料酸奶醃製,所以塊肉眼扒會變到橙橙紅紅。我地叫左medium,食落唔韌,chargrill完之後係超級香好好食!不過坑紋位燶左啲啲。薯條質感似薯格,加左啲香辣粉幾惹味。沙律菜新鮮,配埋醋好開胃。set重額外包一兜沙律、湯同餐飲,呢兜沙律配千島醬,我地覺得沙律配醋好食好多。湯係番薯西洋菜忌廉湯,好重西洋菜味,似我媽煲西洋菜老火湯陣味😂感覺
我地揀左一個lunch set~炭燒天多尼式澳洲120 日穀飼黑安格斯肉眼配薯條沙律,天多尼即係用左印度Tandoori chicken既做法,用香料酸奶醃製,所以塊肉眼扒會變到橙橙紅紅。 我地叫左medium,食落唔韌,chargrill完之後係超級香好好食! 不過坑紋位燶左啲啲。薯條質感似薯格,加左啲香辣粉幾惹味。沙律菜新鮮,配埋醋好開胃。 set重額外包一兜沙律、湯同餐飲,呢兜沙律配千島醬,我地覺得沙律配醋好食好多。湯係番薯西洋菜忌廉湯,好重西洋菜味,似我媽煲西洋菜老火湯陣味😂感覺似中西合壁!又幾好味~
一向好鍾意食Spaghetti Aglio e Olio,見到有呢個蒜片欖油蝦即刻要mark定😍😍🤣好好食啊!蒜味超香,蝦爽彈而且份量好多,差不多有十幾隻接近廿隻!重有蒜蓉法包同餅乾條,蒜蓉法包勁脆,加埋啲蒜片一齊食,蒜味double up😂👍🏻
當然唔少得叫備長炭串燒~
明太子醬墨魚串係將墨魚切成條狀,配埋鹹香既明太子醬一齊燒,好食,正!
厚切牛切好軟腍帶點爽,配上黑椒已經好好味!
白鱔燒到個皮勁脆,肉質鮮嫩唔會燒到乾憎憎。加啲檸檬汁更正!
雞胸肉骨即係個條白色透透地明既脆骨,佢係連左少少雞胸肉, 呢個加啲辣粉好食啲,不過唔好加太多,我就係以為唔多辣,加左好多手辣到痺😂😂
咁啱睇到佢著火🔥🔥🔥
最後重加左碟spaghetti with crab meat in creamy Sambuca suace,好creamy而且酒味幾重,不過覺得偏淡,有啲單調。
我覺得值得再黎encore!overtimed lunch set真係抵,竟然係中環呢啲地方以百幾蚊食到咁高質素既肉眼扒set非常少有👍🏻重有個蒜片欖油蝦🦐🦐🦐令我好回味!