2019-08-19
石門已經成為咗沙田友搵食,朋友飯聚嘅新蒲點,今次同朋友嚟呢間豐鍋,係一個沙田朋友食家推薦嘅,佢之前食過話晚市嘅火鍋好食,所以我哋又試吓啦!店內嘅服務人員態度10分好,我哋未坐低就非常友善地介紹店內嘅招牌菜,其實我哋都一心想利是,見職員態度咁親切,就更加放心人去食了。我入到一坐低,就聞到隔離枱好香嘅飛報名,所以我哋都叫咗一個招牌麻辣雞煲,上菜時職員姐姐幫我地炒,需要炒三至4分鐘,一邊炒一邊雞窩嘅配料香味撲鼻而來,真係令人食指大動。雖然係半隻雞,但係雞嘅份量都有好多加埋洋蔥、大蒜、薑、麻辣子,唔同嘅香料煮成嘅雞,真係好正,啱晒喜歡麻煩重口味嘅朋友。一路食好在有兩杯大大杯嘅飲品,水蜜桃梳打和另外一杯玫瑰有子梳打,都係好解渴透心涼,會食呢啲重口味嘅雞煲,真係絕配,而且大大杯,唔使就住飲。自家製炸魚皮話特色嘅炸響鈴,係今晚二想不到嘅亮點,魚皮好大塊,真係未見過鉛塊嘅炸魚皮,入口非常香脆,加上有椒鹽粉,更加香。另外呢個炸響鈴真係不得了,有芝士係入邊,而且好多層,咬落去口感一流,一般嘅響鈴真係差天共地。頂級安格斯小牛,賣相好靚,每片都切得好薄,而且說花紋平均,肉色先看,一望就知好新鮮,而且食落口真係
頂級安格斯小牛,賣相好靚,每片都切得好薄,而且說花紋平均,肉色先看,一望就知好新鮮,而且食落口真係好鮮甜,滿口牛肉嘅香味,幸福感爆燈。
食火鍋就一定要有菜,所以呢個雜菜腩真係不可缺少,可以平衡返其他朧味花比較跩嘅肉類,菜葉都好新鮮,而且份量都多,加上菜葉吸收了雞嘅精華湯底,真係好正。
食家朋友的確冇介紹錯,以後又發現左石門一個信得過嘅食店,支持小店,以後一定多啲同朋友嚟聚腳食飯。