2007-10-14
跟老公入去大澳玩, 佢d大澳朋友帶我地去食飯! 我見到素食館? 以為食素! 原來佢地係一間家族式o既飯店! d朋友先幾日已訂了一隻鹽焗雞(要預訂唔係冇得食o架!) d朋友又買o左d大蝦, 蟹及大青斑來加工! 一行九人食都食唔曬!是油王乾煎大蝦- 煎得好香口又乾身! 而d海蝦又新鮮 又彈牙! 超正!大斑兩味- 肉起球炒, 而近骨o既炸! 勁好味! 斑 球啖啖肉又有魚味又鮮甜又入味(唔可以 放太耐唔係d獻會搞到d肉淋曬!) d骨炸 得好香口好脆(d男人送酒一絕!) 條魚 四斤幾但食落口仲好滑好正! 出面酒樓 二斤都蒸到一係老(過火), 一係唔熟! 佢煮得好好! 薑葱炒蟹- 炒得夠火喉又唔會搶左d蟹o既鮮味!鹽焗雞- 好味! d雞味唔同平時响街食o個d, 怪不得老 公佢地次次入去食飯都一早訂啦!付皮卷拼荔芋卷- 因太飽只試了荔芋卷- 入口幾脆而 又唔會太乾身!咕嚕肉- 幾乾身而又唔會用好肥o既豬
是油王乾煎大蝦- 煎得好香口又乾身! 而d海蝦又新鮮
又彈牙! 超正!
大斑兩味- 肉起球炒, 而近骨o既炸! 勁好味! 斑
球啖啖肉又有魚味又鮮甜又入味(唔可以
放太耐唔係d獻會搞到d肉淋曬!) d骨炸
得好香口好脆(d男人送酒一絕!) 條魚
四斤幾但食落口仲好滑好正! 出面酒樓
二斤都蒸到一係老(過火), 一係唔熟!
佢煮得好好!
薑葱炒蟹- 炒得夠火喉又唔會搶左d蟹o既鮮味!
鹽焗雞- 好味! d雞味唔同平時响街食o個d, 怪不得老
公佢地次次入去食飯都一早訂啦!
付皮卷拼荔芋卷- 因太飽只試了荔芋卷- 入口幾脆而
又唔會太乾身!
咕嚕肉- 幾乾身而又唔會用好肥o既豬肉! 一啖一舊唔
駛吐骨!
鮑片鵝將生菜- 因太飽只食了D菜冇試其他!
仲有個唔記得係物- 太飽冇試! (九人已落力食但D餸食剩好多!)
當冕好多人食, 但飯店收八點九所以食飯要早呀! D朋有話呢間好過呀蘇介紹那間- 東方XXX ! 所以佢只做假期
D 遊客生意! 而老公佢地次次都食呢間! 佢地話爸爸手勢好DO架! D野咁好味怪不得老公次次都讚口不紹啦!
比西貢抵食! 今次真係要多謝老公D朋友! 又請食飯又盡地主之誼帶我地遊船河賞水郷及中華白海豚, 又參觀了當地起緊最貴最靚O既棚屋(聞說成百萬)! 其實大澳真係又多野食又多野參觀又多野買(海味! ) 响東涌又有
船到! 唔係想像中咁遠....可以多D入去玩!