行山食好西,零舍有動力。尤其係消耗大量卡路里後,可以開懷大嚼!今次約好山友,到大澳行冷門嘅尖峰山(鳳山)和牙鷹山,回程大澳終點,途經大澳南涌村。一早已聽聞海韻大名,牙鷹山下來即刻訂枱。事前已做好資料搜集,叫必試招牌菜式。鹽焗雞:夠滑唔肥有雞味,必點!紅燒豆腐:豆腐滑、豆味濃,有驚喜!聽聞自家製,出面食唔到。酥甫三拼:素食果然出色,荔蓉酥卷外脆內軟,芋蓉綿軟,口感豐富,讚;酥甫很脆;腐皮卷個皮都脆,我食嗰件可能喺邊位,餡略嫌唔夠。蝦醬炒飯:唔油,材料豐富,略嫌蝦醬落得少,未夠鹹香。豆豉鯪魚油麥菜:鯪魚份量少,但油麥菜夠新鮮。椒鹽鮮魷:翻炸,漿粉厚,扣分,可以唔點。總括而言,適合一班朋友坐低食小菜,水準以上。
鹽焗雞:夠滑唔肥有雞味,必點!
紅燒豆腐:豆腐滑、豆味濃,有驚喜!聽聞自家製,出面食唔到。
蝦醬炒飯:唔油,材料豐富,略嫌蝦醬落得少,未夠鹹香。
豆豉鯪魚油麥菜:鯪魚份量少,但油麥菜夠新鮮。
椒鹽鮮魷:翻炸,漿粉厚,扣分,可以唔點。
總括而言,適合一班朋友坐低食小菜,水準以上。
2024-02-25
Type of Meal
Lunch
  • 鹽焗雞
  • 紅燒豆腐
2023-11-12 1204 views
一班朋友去大澳就係為咗食呢間地道菜館,個個大讚味道好質素高價錢抵。訂位時已預訂鹽焗雞半隻,聽講是名物,味道唔錯,既新鮮且雞味濃。芋頭魚做得好,芋頭夠粉,炸得啱啱好,夠脆口但又唔會炸到好深色。荔芋炸卷亦非常出免,腐皮炸到脆卜卜,包住嘅芋蓉夠香,名不虛傳嘅必點菜之一。蝦醬腩肉係店長介紹嘅,蝦醬好香,五花腩一層肥一層瘦煙韌得黎有彈性,入口又唔會覺得好肥,真係無介紹錯。粟米魚肚羹都唔錯,D魚肚好靚,不過就似乎太多雞肉粒,好似有少少奇怪。八珍豆腐煲嘅豆腐真係一試難忘,豆味出奇地香,香港好少食得到呢D豆腐。洋蔥豬扒有驚喜,D豬扒真係整得幾好食。蒜蓉炒油麥菜勝在新鮮,所以好好食。甜品腰果露又係訂位時訂埋,又香又足料,又係必食嘅。記住要飲埋佢個豆漿,因為豆香味又係好濃,好正。
洋蔥豬扒有驚喜,D豬扒真係整得幾好食。
蒜蓉炒油麥菜勝在新鮮,所以好好食。
甜品腰果露又係訂位時訂埋,又香又足料,又係必食嘅。
記住要飲埋佢個豆漿,因為豆香味又係好濃,好正。
$142 (Lunch)
2023-07-09 1197 views
我一直以來都對本地嘅素食文化感到自豪。最近,我有去到大澳嘅素食菜館,呢度係一個環境優雅、提供高質素素食料理嘅地方。我想提一提菜式嘅種類同創意。菜館嘅菜單非常豐富多樣,我有機會試到好多款精心製作嘅素食美食。佢哋嘅招牌菜「素鹽焗雞」特別令我印象深刻。呢個菜以豆腐為基底,經過特別嘅處理同調味,味道同口感幾乎同真正嘅雞肉無異。每一口咬落去,都能夠感受到豐富嘅汁水同鮮嫩嘅質感,令我好難相信呢個係素食。另外,「素椒鹽鮮魷」同「素八寶鴨」都係我推薦嘅菜式。素椒鹽鮮魷有住鮮嫩嘅口感同香脆嘅外皮,而素八寶鴨嘅外觀同口感幾乎同真正嘅燒鴨一模一樣。呢啲菜式唔止係味道好,都顯示咗素食料理嘅無限可能性。除咗菜式本身,我都對海韻素食菜館嘅食材選擇同質量留下深刻印象。佢哋使用新鮮嘅蔬菜同高質素嘅素食替代品,確保每一道菜嘅口感同營養價值都能夠達到最佳狀態。佢哋嘅廚師巧妙地運用調味料同香料,令菜式更加豐富同層次感,每一道菜都帶有驚喜。

2023-06-20
Type of Meal
Dinner
  • 素八寶鴨
閒日入大澳,去到海韻直入,完全唔洗等位今次跟同事帶路,佢本身係大澳人,推薦幾款小菜😋⭐️紅燒豆腐海韻最出名係自家製豆腐,豆腐比出面既舖頭更加滑⭐️煎腐皮卷海韻出既豆類產品唔止係豆腐,腐皮卷都好正👍外邊炸到脆卜卜,入邊素菜餡料超多⭐️紅燒大素翅素翅都係必食推介,入面既素雞一樣係海韻自家製,同豆腐一樣咁滑⭐️椒鹽鮮魷素食菜館都一樣有熱葷,呢個椒鹽鮮魷都炸得酥脆,不過份量較小
閒日入大澳,去到海韻直入,完全唔洗等位
今次跟同事帶路,佢本身係大澳人,推薦幾款小菜😋

⭐️紅燒豆腐

海韻最出名係自家製豆腐,豆腐比出面既舖頭更加滑

⭐️煎腐皮卷

⭐️紅燒大素翅

⭐️椒鹽鮮魷

素食菜館都一樣有熱葷,呢個椒鹽鮮魷都炸得酥脆,不過份量較小
2022-10-18 2061 views
📍海韻素食菜館 (大澳)大澳南涌村13B🔹鹽焗雞(半隻)$175雞好滑又夠入味,味道剛剛好,唔使薑蓉都好夠味👍🏻🔹生炒骨 $85個汁好好味😋酸甜適中,好正🔹紅燒豆腐 $85自家制作豆腐,豆味好香濃🔹排骨炒麵 $65正正常常,賣相都OK🔹酥炸芋魚 $100上碟新鮮熱辣,芋頭魚炸得好靚又夠脆,入邊芋頭軟林林,配埋啲酸甜汁食到停唔到口😍推薦指數:🌟🌟🌟🌟🌟(5🌟最高)
📍海韻素食菜館 (大澳)
大澳南涌村13B

🔹鹽焗雞(半隻)$175
雞好滑又夠入味,味道剛剛好,唔使薑蓉都好夠味👍🏻

🔹生炒骨 $85
個汁好好味😋酸甜適中,好正

🔹紅燒豆腐 $85
自家制作豆腐,豆味好香濃

🔹排骨炒麵 $65
正正常常,賣相都OK

🔹酥炸芋魚 $100

推薦指數:🌟🌟🌟🌟🌟(5🌟最高)
2022-08-06 2021 views
入到去,明明有枱,個男人見到我地得兩個人,就叫我地去出面坐。出面熱成咁,我地一場大雨行到黎,身水身汗,全身濕,係咪連基本待客之道都咁難?我就同佢講,出面好熱喎!點知佢話:我地唔夠人手,咁心急嘅?!等下啊嘛!我地人手不足!乜真係咁難?我嬲到成個遮撻落地。佢終於肯安排一個坐係入面嘅位俾我地。講真,你賺我地嘅錢咁辛苦,乾脆趕客啦,幾好食都無用,何況真係唔算好食,吹棒太過!如果你想黎食,未食前先受氣啦!啃晒啲氣再食,然後貼錢買難受!
2021-12-14 3719 views
星期日放假約埋朋友去郊遊,朋友話想試大澳海韻的八寶鴨,平時人少冇乜機會食到,今次一行七人,一於就去試吓!訂咗位1:45,去到仲要等多20分鐘,我哋之後買海鮮來加工,椒鹽賴尿蝦、白灼海蝦、仲有清蒸魚仔。椒鹽賴尿蝦做得非常出色,味道調校得剛剛好,食完也不覺口渴,當然最緊要海鮮非常新鮮。所有海鮮都鮮甜無比。三樣加工費$220,還算便宜。另定左一隻八寶鴨,鴨肚內裝住滿滿的蓮子和栗子及兩粒起沙的鹹蛋黃,鴨肉用筷子輕輕一夾就散開,應該蒸燉了不少時間,令所有材料味道融為一體,實在美味,八寶鴨工序繁複,很少地方有得食,如果想食最好早幾日預定。剛好有朋友生日所以我哋都叫咗一碟豉油王炒麵,如意長壽咁解,麵炒得乾身多芽菜,味道調校得剛剛好,唯一不滿意就是賣相,炒得太碎太短,好彩味道搭夠。椒鹽鮮魷雖然冇乜驚喜,但味道還是可以的。荔芋卷酥脆可口,淡淡都有芋頭香,酥甫用腐皮卷包住沙葛粒紅蘿蔔粒,酥脆加上爽口,口感層次非常豐富。炸豆腐外脆內軟並不是坊間出邊食到的,有濃濃的豆腐味,食完一件接一件,停不了口。腰果露真的是很一般,雖然甜味適中但太杰唔香,同埋唔明點解咁深色。

所有海鮮都鮮甜無比。三樣加工費$220,還算便宜。
八寶鴨
豉油王炒麵
椒鹽鮮魷雖然冇乜驚喜,但味道還是可以的。
椒鹽鮮魷
酥甫雙并
脆炸豆腐
即磨腰果露

2021-12-12
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$250 (Lunch)
八寶鴨
豉油王炒麵
椒鹽鮮魷
酥甫雙并
脆炸豆腐
2021-11-22 2113 views
周日入大澳走走,感受下中秋氣氛底下的大澳。之前上網搵到呢間海韻素食菜館,聽D KOL講好難訂位,有見及此,早早的坐車入去大澳,中午十二點未夠就行去試下呢間菜館。菜館唔算難走,係碼頭行去市集的相反方向,一直行,行到幾乎到盡頭。一到餐廳,嗰陣大約差不多12點,一入去就有位坐。點左碟酥炸魷魚同羅漢齋麵,味道都算OK,水滾茶靚,價錢唔算好貴,餐廳格局有D類似大排檔的感覺。不枉我地咁遠水路入來吃呀。唔想等位的真係建議中午前入去就差不多。
一到餐廳,嗰陣大約差不多12點,一入去就有位坐。

不枉我地咁遠水路入來吃呀。

唔想等位的真係建議中午前入去就差不多。
2021-09-19
$100 (Lunch)
2021-11-20 1499 views
同朋友一行6人,由梅窩到大澳,品嘗各款小菜,朋友個個都贊,非常好味。我們點了紅燒豆腐、鹽焗雞、羅漢上素,肉絲炒麵等等。👍🏼👍🏼👍🏼下次一定會再來。😊😊😊
下次一定會再來。😊😊😊
之前食過佢嘅烏頭魚、鹹雞同腰果露,覺得一般,唔覺得特別好食,所以今次試吓其他菜式。叫咗兩杯豆漿,豆漿特別嘅,本身已經落咗堂,個人覺得就唔需要叫啦,因為佢懷疑其實只係亂,另外個豆漿係好明顯飲得出係煲燶左,唔係啲人所講嘅覺得真係用到整出嚟嘅味。叫咗三樣餸,最好食荔芋香酥卷,基本上佢係腐皮包住芋蓉放落油鍋度咋,係好香脆嘅,但略嫌芋蓉有啲乾身,炸完出嚟之後同腐皮分離。但呢味餸係幾特別嘅,起碼好少係出面其他餐廳度食過,可以試吓。另外叫咗個紅燒豆腐,佢個蠔油汁係調校得幾好嘅,唔會死鹹,豆腐都食得出係自己整嘅,不過食到好明顯豆腐有浸燶味,應該係煲豆漿嘅時候煲燶咗,導致整豆腐嘅時候會食到燶味。仲有我食得出佢個豆腐整完出嚟,豆腐個心仲係凍嘅,完全唔熱㗎囉。第三樣餸係咕嚕魚塊之類,超級難食,首先炸漿唔趣,佢應該可能就咁用粟粉炸,上菜已經見到唔趣,仲要黏埋一齊,另外個汁調校得唔好食,愉快有啲聲,總而言之,千祈唔好叫。

2021-11-12
$140 (Lunch)
  • 荔芋香酥卷
2021-11-10 1111 views
今天1:40去到,門口一大羣人在等位。請教了在門口的行山師兄師姐後,入內登記排隊。結果冇一個侍應理你,再去收銀櫃檯詢問,掌櫃叫我去偏廳登記,去到一開口,那位大哥瞪眼望著我然後調頭離開。如是者來回兩轉都冇法登記,唯有離開。理解鄉鎮酒樓人手有限,如果太忙叫我不要排,一定接受。但一句不回,令人不知如何。其實互相尊重,很難嗎?
2K
2021-10-05 1280 views
蒸饟豆腐 : 是用鹹蝦醬醃過的豬肉碎,饟在豆腐上來蒸 , 味道鹹香又帶豆香的 , 配上店方特製過的豉油 , 味道是剛柔兼備 , 農家風味 ~蠔油生菜素鮑魚 : 素菜鮑魚是店方自家製 , 跟坊間素鮑的味道不同 , 這家的素鮑有更強的貝類味道,很特別 ~椒鹽白飯魚 : 即叫即炸 , 白飯魚又肊又飽滿 , 香口惹味 , 有夠鹹香 , 佐酒一流 ~這家餐廳的食物還頗有水準的 , 但奇就奇在 , 素食餐館竟然會有肉食 , 有肉類的素菜館,還算不算是素菜館呢 .... 這真是一個謎 ~本篇完 ~

本篇完 ~

2021-07-17 1505 views
真係喜出望外,不枉行咗好耐先入到去。位置比較偏僻,所以睇google map 先行到入去。不過,食物正點都值返。一、椒鹽魷魚,唔咸,夠脆夠熱,新鮮!二、乾燒伊面,極度大碟,抵!三、白飯魚水蛋!這是重點推介!未見過咁巨型的白飯魚,平時街市果d,好細的!呢個實在很新鮮!四、呢個五花肉唔係好記得佢餐牌上的名字添。少少偏鹹,不過夠嫩,是還可以的。三人行一人120,有嗌罐裝可樂。食物非常有心非千篇一律,很抵食。
真係喜出望外,不枉行咗好耐先入到去。

一、椒鹽魷魚,唔咸,夠脆夠熱,新鮮!

二、乾燒伊面,極度大碟,抵!

三、白飯魚水蛋!這是重點推介!

$120 (Lunch)
2021-06-07 1679 views
知道大澳有一間素菜館很出名今次一行6人特意來朝聖,地方唔算大但不會太擠迫,好有地道風味,大排檔式經營,下午去到都已經要排隊,其實香港食飯,都要排隊,排隊唔緊要最緊要食到,所以建議大家早點去酥炸芋頭魚外觀很可愛的酥炸魚,芋頭很軟林林,酥炸皮有層次,一口咬落去好趣卜卜😋再配酸甜汁味道好夾👍🏻推介椒鹽豆腐聽說是老闆自家製豆腐,分量十足的豆腐椒鹽鮮魷,粉唔算厚,魷魚新鮮啖啖肉,推介鹽焗雞好味雞肉嫩滑得來又唔鞋,雞好入味粟米魚肚羹👍🏻💕皮蛋蒸水蛋味道還可以雖然不算正得很滑 楊州炒飯每粒飯都好煙韌彈牙
知道大澳有一間素菜館很出名
酥炸芋頭魚
椒鹽豆腐
聽說是老闆自家製豆腐,分量十足的豆腐

椒鹽鮮魷,粉唔算厚,魷魚新鮮啖啖肉,推介
鹽焗雞
好味雞肉嫩滑得來又唔鞋,雞好入味

粟米魚肚羹👍🏻💕

皮蛋蒸水蛋
味道還可以雖然不算正得很滑
楊州炒飯
每粒飯都好煙韌彈牙
2021-05-04 1360 views
琴日一行六人,其中一個朋友幫襯咗三十幾年,同老闆好熟。我就第一次去,舖頭係全家人自己做晒嘅,老細就做埋廚師。粟米魚肚羹物超所值,八寶鴨就係必食,鹽焗雞就只係okay,冇傳聞咁好。所有嘢都超水準,價錢唔算平,但都算合理。另外因為個朋友同佢哋好熟,老細幫我哋買埋海鮮,而老細啲廚藝亦都相當好。腰果露係我第一次食,线本身唔鍾意食甜嘢,都覺得冇得頂。
琴日一行六人,其中一個朋友幫襯咗三十幾年,同老闆好熟。

我就第一次去,舖頭係全家人自己做晒嘅,老細就做埋廚師

所有嘢都超水準,價錢唔算平,但都算合理。

腰果露係我第一次食,线本身唔鍾意食甜嘢,都覺得冇得頂。
2021-05-03
$450 (Dinner)