2019-07-31
中環做完一日野,細佬妹帶左我去食餐好D慰勞自己。知道餐廳新開,個名又幾特別,所以細佬就揀左佢。餐廳比我感覺比較靜,可能我地早左去咁啱未有其他人。初初入去經理建議我地坐吧枱,對住大廚有點緊張,但侍應好親切又介紹佢地各款菜式特點同點樣配合唔同既酒,第一次試每一道菜都會有一款酒既wine pairing。一開始見佢有不同既Tasting Menu,主要係分5 Course 同8 Course ,一場嚟度當然想試多啲嘢啦,就揀左8 Course 再配埋佢八款酒一齊試。先嚟頭盤SCALLOP TARTARE日本刺身級帶子加大根同青蘋果,伴上一片墨魚汁同米漿炸成的脆片,配上龍蝦汁蛋黃醬,雖說墨魚脆片是油炸,但絕不油膩,仲要好薄又好脆,食時將帶子放在脆片上再點醬汁,淡口而清新,再飲啖白酒更加醒神。第二個Course POTATO將巴馬臣芝士加忌廉打起,感覺好輕身,再用法國春卷皮包住,頭尾仲有好幼細既法國葱封住,下面配上青瓜甜粟米蕃茄等,這個芝士完全不覺膩配合疏菜粒醒胃,但我略嫌多了點橄欖油湯 CRAB侍應先倒了一小杯甜酒給我們,再把凍湯奉上,內有風乾火腿,日本網瓜,,甜酒啫喱,鮮蟹肉等,當侍應把鮮黃
先嚟頭盤SCALLOP TARTARE
第二個Course POTATO
湯 CRAB
侍應先倒了一小杯甜酒給我們,再把凍湯奉上,內有風乾火腿,日本網瓜,,甜酒啫喱,鮮蟹肉等,當侍應把鮮黃色的凍湯倒進碗中,我已感到很香甜,喝下一口,驚喜非常,無諗過網瓜做既凍湯係咁好飲,之後再跟廚師吩咐把少許甜酒倒進湯中,又有另一番味道。
主菜OCTOPUS
將八爪魚慢煮半小時,再砌片,上面加上焗乾左既辣肉腸,黑蒜,火箭菜汁,燈籠椒汁,青欖......令每一口都可以嚐到不同味道,八爪魚外層軟軟的內層就保留鮮味,配合得非常出色。
LOBSTER
整碟菜式就表現龍蝦的精粹,龍蝦鉗嫩滑做左個細沙律,龍蝦肉用brown butter不同香料浸煮過,又嫩又香,這款配的醬汁也非常特別,用多個洋葱同白陳醋製成,再灑上用龍蝦膏同蒜頭做成的脆粉,非常用心的去製作
IBERICO PLUMA
侍應介紹時說這是叉燒,差太遠吧,佢地話每舊豬肉都煮左5次,先慢煮,再煎再焗,得d油白出返黎,之後外層加左蜜糖再用火槍燒一燒,更脆,再焗一焗等d蜜糖溶入肉汁。肉味非常濃郁,加兩片紅酒梨肉更減肥膩感,又要講個醬,係好多蕃茄同洋蔥/乾蔥等等煮成,呢個時候先上自己製既包,等你可以控制你既飽肚感!
PIGEON
一般乳鴿都會煮到全熟,有時還會韌,但今次大廚只煮到四成熟,再煎香有皮既一面,等鴿既油香出返哂黎,完全不覺得那是平日的乳鴿非常驚喜,配菜用上長西蘭花同大啡菇,係大廚對澳洲多年既廚房生活既致敬,個汁都係由大啡菇同西方好矜貴既菇水同高湯製成,又係香氣滿分
最後甜品STRAWBERRY
yoghurt 酸酸甜甜再配上薄荷蛋白脆條,口感同層次都好豐富,醬汁又是廚師精心製作,呢
個就配由經理親自調製既雞尾酒,再加分
最後為我們送上一粒朱古力,侍應話名為初戀,但吃下我覺得是暗戀的感覺,外脆內軟中間酸酸的。。。。。
這個晚上真是大滿足,後來廚師告訴我們會記得我們吃過的東西,下次再來會做另一些不同菜式,非常體貼
還知道他們有做午巿,看看餐牌,超值,有機會再來試下