早幾日同朋友去旺角行街,係新城紀個邊行完,要行去油麻地方向,想去買board game,所以行左去廣華街個邊,個到都有幾間餐廳,咁耐肚餓,所以就睇下有無啱食的野食食啦,咁啱睇緊menu時,餐廳職員話佢地的意粉好正㗎,加上都見到入面幾多人食,所以就決定試下呢間餐廳啦。雖然佢係茶餐廳,但佢地有幾多唔同的食物食,意粉亦都唔係只有一般肉醬意粉咁簡單,估唔到居然有意大利飯食,個日仲有一個伯伯叫左個意大利飯,見佢食到好吸引咁,都想下次再食下。我個日係星期五,有一個香辣小元貝意粉,所以我地揀左呢個,另外,因為見到舖頭都好多人叫鐵板餐,所以我地都叫返個鐵板西冷食。我就叫左個熱奶茶,而我朋友就話不如試下特飲,所以揀左朱古力雪糕咖啡,原來特飯都係加10蚊,早知我都飲啦,而餐湯就揀左一紅一白,睇下邊個正啲。坐左一陣,就有餐飲了,奶茶都ok,奶同茶的比例比較五十五十,唔會覺得奶味好重,而朱古力雪糕咖啡就幾特別,我覺得有少少似mocha,亦有少少似朱古力咖啡沙冰,所以都幾好飲,加十蚊嚟講算不錯。之後就上了餐湯同餐包,餐包係蒜蓉芝士多士,羅宋湯超級足料,入面真係超多蔬菜同肉,但有可能係餚得耐左,同蒜蓉包一樣重手左
之後就上了餐湯同餐包,餐包係蒜蓉芝士多士,羅宋湯超級足料,入面真係超多蔬菜同肉,但有可能係餚得耐左,同蒜蓉包一樣重手左,不過白湯方面就幾清新,好好味,又唔會話太濃烈同好多麵粉的感覺,同一般的忌廉湯有啲唔同,我幾鍾意呢個,而且佢唔會個種好滯好漏的感覺,下次再食會揀白湯。
至於個香辣小元貝意粉,同埋都係超足料,好多小元貝肉,而且佢的意粉真係好正,軟硬適中,唔會話太淋或者太硬,所以好好,佢係天使麵再粗少的粗度,令到每條意粉更易沾滿醬,不過佢的香辣的確幾辣,鍾意辣的朋友這個極力推介,連我呢個食唔到辣的人,都超鍾意食呢個。
鐵板西冷可以揀蒜蓉定黑椒汁,我地揀左蒜蓉汁同薯菜,佢的蒜蓉汁,好好味,好重蒜蓉味,薯菜都加左黑椒,比起平時的鹽,更加出味,至於個西冷都唔錯,肉質都非常鮮嫩。
總括來說,我覺得呢間冰室都幾特別,有好多特色意大利嘢食,連意大利飯都有得食,的確唔錯。