2025-01-11
岩岩完結左2024年,黎到年尾當然要食返餐好獎勵自己,我揀左omakase😍 去左菊月町嗌左個共23品嘅爍雨set, 夠哂滿足啊!呢度除左環境好舒服,可以坐系bar 枱望住師傅精心準備一道道嘅菜式,用心製作嘅食物,而且都系選用一D時令食材,當然系好食啦👏🏻 同埋員工態度都好nice,職員都會問吓食客有冇啲咩食材係唔食,再特別安排其他~上菜安排有特別用心,先食咗啲前菜刺身再食一啲熟食,最後再食返壽司~而下半場嘅壽司,因為已經開始有啲飽肚😂師傅都會問飯量需唔需要減少,岩哂我!呢間菊月町,推薦推薦👍🏻前菜🥢滿滿嘅三文魚籽,配上金箔,成道菜好高級,底下鋪上腐竹,好特別嘅配搭🥢毛豆、昆布芯、河豚魚皮🥢牛肉撻撻拼疏魚煙燻魚子刺身🦪北海道生蠔,好鮮甜,肥美🐟馬膠魚,外層微燒過,味道好香🐟慢煮獅魚,以蘭王蛋做醬汁,估唔到呢個配搭咁好食🐟香箱蟹,冬天系蟹嘅旺季,當然要食蟹啦🦀呢道香箱蟹真系好吸引,師傅將已經拆好嘅蟹肉蟹膏蟹籽,撈埋一齊😍食落啖啖都好濃郁,超正!🤎磯煮鮑魚,配埋鮑魚肝醬,個醬汁幾特別🐟蘋果木煙燻吞拿魚,師傅準備依道菜嘅時候,好有儀式感,先以煙燻焗住d吞拿魚,靜待幾分鐘後,等蘋果木嘅香氣煙燻
前菜
🥢毛豆、昆布芯、河豚魚皮
🥢牛肉撻撻拼疏魚煙燻魚子
刺身
🦪北海道生蠔,好鮮甜,肥美
🐟馬膠魚,外層微燒過,味道好香
🐟慢煮獅魚,以蘭王蛋做醬汁,估唔到呢個配搭咁好食
🤎磯煮鮑魚,配埋鮑魚肝醬,個醬汁幾特別
🐟蘋果木煙燻吞拿魚,師傅準備依道菜嘅時候,好有儀式感,先以煙燻焗住d吞拿魚,靜待幾分鐘後,等蘋果木嘅香氣煙燻完吞拿魚後,再配埋沙甸魚仔乾,紫蘇葉整成一個手卷,魚乾咬落脆脆地,令到口感豐富不少
熟食
🔥免治雞肉丸,配上沙律醬,其實食到呢度只系中段,但🔥已經開始有啲飽肚🤣
🔥炸深海鱈魚配他他醬,口感彈牙,擺盤仲好精美
🔥和牛卷,用上秘製醬汁煮成,入面包住蘿蔔,增添口感
🔥法式炒蛋蜆肉,呢度菜式好特別,師傅喺席前即刨黑松露,夠晒豪氣😍黑松露片增添香氣,米紙增添口感
壽司
🍣新鮮北寄貝壽司,非常彈牙爽甜
🍣石磨鯛壽司
🍣深海池魚壽司
🍣瀨尿蝦壽司
🍣黑鯥魚壽司,輕微火炙過
🍣北海道海膽杯🧡金黃色嘅色澤睇落已經好吸引,好鮮甜,大量嘅海膽真系令人好滿足
湯品🍲
白身魚魚湯,用左三個小時熬製而成,好香魚味但一D都吾腥
甜品🍰
黑糖蕨餅x海綿蛋糕x日本草莓