2023-10-05
好耐冇試過食茶記下午茶! 呢日去咗快樂•順景食下午茶,冰室好有人氣,星期日都要排隊等一陣先有得入座。孜然生炸雞髀(送熱飲$48)呢個幾乎每枱必點,食完都覺得值得一試!雞髀分量十足,外皮炸得香脆,肉質嫩滑多汁,撒滿孜然粉更加惹味!可以配薯條、菠蘿油或雜果沙律,好懷舊!沙爹牛肉煎蛋米粉(送熱飲$42)呢個相對下就比較普通,沙爹牛肉調味甚鹹,欠花生香。兩款下午茶餐都奉送熱飲,喺銅鑼灣嘅講,性價比確係幾高!冰室亦主打麵包,當中仲有好多市面已經買少見少嘅款式!我就揀咗傳統忌廉筒($15),由於手工繁複,而家已經好少麵包店供應,難得見到當然要一試!忌廉筒酥皮鬆軟富牛油香,包住香滑嘅奶油,邪惡但美味!相信如果新鮮出爐,會更加好食!身為榴槤控,見到有榴槤菠蘿包($18)又點可以錯過!餡料真係加咗榴槤醬,味道濃郩。下次有時間都想試埋沙翁同雞批呢!
孜然生炸雞髀(送熱飲$48)
沙爹牛肉煎蛋米粉(送熱飲$42)
呢個相對下就比較普通,沙爹牛肉調味甚鹹,欠花生香。
兩款下午茶餐都奉送熱飲,喺銅鑼灣嘅講,性價比確係幾高!
冰室亦主打麵包,當中仲有好多市面已經買少見少嘅款式! 我就揀咗傳統忌廉筒($15),由於手工繁複,而家已經好少麵包店供應,難得見到當然要一試!忌廉筒酥皮鬆軟富牛油香,包住香滑嘅奶油,邪惡但美味!相信如果新鮮出爐,會更加好食!身為榴槤控,見到有榴槤菠蘿包($18)又點可以錯過!餡料真係加咗榴槤醬,味道濃郩。下次有時間都想試埋沙翁同雞批呢!