2020-10-05 359 views
🉑:外賣自取 | ​Openrice 自取| app⭐評分: 8.5/10​———————————————​發現一間真。隱世高質台菜!忍唔住打個長post比佢,大家嚟試唔可以錯過豬軟骨湯麵!——————————————————​▪午餐:台南魯肉飯 ( $58 )▪ 午餐:12小時慢煮豬軟骨牛骨湯麵 ($67)▪️ 跟餐:芒果蜜桃特飲 (免費) 檸檬愛玉 (+$18)係長沙灣巷仔嘅小店!(💛:2月初新張,527曾罷工,不過無上黃藍地圖~ ) 午市有特價餐,外賣自取仲有”$25魯肉飯+飲品set”。舖頭唔算大,但坐位唔迫狹,裝修幾有台灣文青感覺。下午茶有蛋餅食,不過我驚唔夠飽😹 所以就食午市set 牛骨湯麵不得了!啲麵望落平平無奇,餐廳亦無特別注明係「手工麵」,但係咬落好煙靭,超有咬口,好似食緊手工意粉咁!麵條帶點凹凸不平,故非常掛湯,真係勁好食⋯⋯個湯望落啡啡哋,其實係清澈,不過湯面帶一圈圈好似老火湯咁嘅油脂,飲落我隻眼係 👉🏻🤩!好濃好濃好濃!甜得嚟唔heavy,唔會肥膩,帶點米酒香,一路食我同朋友都不停𢳂嚟當湯飲!濃味嘢唔會完全唔洗飲水,但絕對無超頸渴嗰種反應!兩大舊蘿蔔都好清甜好淋

🉑:外賣自取 | ​Openrice 自取| app
⭐評分: 8.5/10​
———————————————​
——————————————————​

▪午餐:台南魯肉飯 ( $58 )
▪ 午餐:12小時慢煮豬軟骨牛骨湯麵 ($67)
▪️ 跟餐:芒果蜜桃特飲 (免費) 檸檬愛玉 (+$18)

兩大舊蘿蔔都好清甜好淋,呀婆都咬到😭痴撚線係勁完美嘅滷蘿蔔!豬軟骨亦有兩塊,炆到好軟稔入味,軟骨變成充滿膠質嘅啫喱物體,肉嘅部分唔會過乾 👍🏻

魯肉飯甜甜地,肥瘦相間,夠撈匀碗飯有餘👍🏻半肥瘦豬肉係口中化開係無得頂,當然未去到台灣魯肉加埋豬皮嗰種充滿膠質,食到個嘴會令立立咁🤣 另一敗筆位係無用珍珠米,泰國米始終細長、無咁有咬口,唔係幾夾。

小菜有三款,包括青瓜、雲耳同雜菇,三樣都正常無特別,涼拌來講冇預期中嘅酸辣感覺,係跟餐送埋無理由唔要嘅質素。
嘢飲都幾正,嗌左杯檸檬愛玉,絕對及得上清玉嗰杯😍 !

✨ 巷·弄 ✨​
📍 長沙灣順寧道26號康福樓地下4號舖