2017-10-19
哈哈…朋友就黎結婚呀, 佢話諗住係呢間煌苑擺酒, 於是佢叫左我地幾個姊妹黎睇下個環境&試下呢到D野食喎, 呢到勁近馬鐵站, 石門站一出轉右就係, 好方便, 相信親朋戚友黎飲宴都好方便. 一上到去好有西式FEEL, 比起其他酒樓會有D唔同, 都算寬敞, 不過而家係夜晚, 朋友話如果唔係可以睇到證婚個場地都好靚. 望望餐牌勁多平野食呀, 平時黎食飯都抵LOW, 哈哈….有個5大精選, 樣樣叫齊都可以架, 勁正, 平時其他酒樓多數都係只可以選一款. 真係抵到爛呀, WAKAKA…..我地叫左上湯焗美國龍蝦伴伊麵$138, 嘩……..份量一D都唔少, 勁多伊麵, 龍蝦望落不算太大隻, 但舊舊都有肉架, 而伊麵開頭都驚食唔哂, 但我地都食得哂, 哈哈, 因為每條麵都會被上湯掛住, 唔乾.之後我地叫左條清蒸生猛沙巴龍躉$88(約1斤), 肉質超嫩滑, 果然係生猛呀, 哈哈….必叫!! 勁想叫碗飯送口TIM 呀, 不過有咁多伊麵都不用了.跟住仲有呢個薑蔥銀絲蟹煲$98, 原隻蟹架, 仲有膏TIM AR, 粉絲係底, 索哂D蟹汁, 好鮮甜, 不過稍為乾左少少, 但味道OK.我地仲叫左D孖寶餐, 呢個係
我地仲叫左D孖寶餐, 呢個係孖寶A$218(必叫), 有咸青檸蒸飽魚(6隻), 肉質勁彈牙, 味道鮮甜, 加上有少少青檸, 令到味雷都新鮮起黎, 哈哈. 點解話必叫?! 因為呢個黃金脆皮燒雞(半隻)勁正, 外皮燒得勁脆口, 內裹肉質嫩滑, 而且肥美^^
之後呢個孖寶B$208, 有蒜茸粉絲蒸元貝(4隻), 大大粒, 而且味道不會過咸, 再加埋蒜茸粉絲一齊食更野味. 另外仲有燒味拼盤, 有义燒, 油雞, 海草而成, 义燒夠哂肥美, 不會鞋, 而油雞肉質夠哂嫩滑.
食完呢餐朋友決定係到擺酒, 哈哈恭喜哂^^