📌 順興茶餐廳~大坑今次專登入大坑就係為咗滑蛋叉燒飯😍因為實在太多人介紹我試😂身水身汗行到嚟大坑果然冇令我失望😋順興茶餐廳同順興茶檔係同一間只不過茶餐廳呢邊係有冷氣 天氣咁熱就梗係坐茶餐廳嗰邊🥵午餐時間人流不斷 超級多人排隊好彩係午餐時間之前嚟到 唔使排隊✌🏻最出名嘅莫過於佢嘅滑蛋系列 有得揀跟豬扒 叉燒 牛肉 蝦仁🤩仲有得叫滑蛋三寶飯 有哂蝦🍤牛肉同叉燒不過港式茶餐廳通常就要食得比較快 翻枱速度好快而且阿姐態度都要預咗有啲燥 講嘢較惡🤣1️⃣ 滑蛋叉燒飯 $𝟱𝟬 (𝟴.𝟱/𝟭𝟬)暫時係我食過最好味嘅滑蛋叉燒飯‼️滑蛋夠晒滑 充滿蛋汁 好嫩滑🤤叉燒肥瘦適中 分量多 啖啖肉仲有蔥花喺上面 好香口淋埋甜豉油一齊食 味道又提升到另外一個層次😋果然名不虛傳 超級好味‼️‼️‼️如果想食叉燒就要早啲去啦 因為好快賣晒🧐仲要有一杯凍飲 呢個價錢算係咁👍🏻2️⃣ 滑蛋菠蘿油 $𝟮𝟲 (𝟳/𝟭𝟬)菠蘿包皮好鬆化 外脆內軟😋配上邪惡嘅牛油🧈加埋充滿蛋汁嘅滑蛋 🍳滑蛋份量真係多有澎湃嘅感覺!好簡單嘅嘢都可以好好味🥰不過食到尾都有少少膩🤣💡整體嚟講 呢度嘅滑蛋叉燒
📌 順興茶餐廳~大坑

好彩係午餐時間之前嚟到 唔使排隊✌🏻
仲有得叫滑蛋三寶飯 有哂蝦🍤牛肉同叉燒
不過港式茶餐廳通常就要食得比較快 翻枱速度好快
而且阿姐態度都要預咗有啲燥 講嘢較惡🤣

1️⃣ 滑蛋叉燒飯 $𝟱𝟬 (𝟴.𝟱/𝟭𝟬)
暫時係我食過最好味嘅滑蛋叉燒飯‼️
滑蛋夠晒滑 充滿蛋汁 好嫩滑🤤
叉燒肥瘦適中 分量多 啖啖肉
仲有蔥花喺上面 好香口
淋埋甜豉油一齊食 味道又提升到另外一個層次😋
果然名不虛傳 超級好味‼️‼️‼️
如果想食叉燒就要早啲去啦 因為好快賣晒🧐
仲要有一杯凍飲 呢個價錢算係咁👍🏻

2️⃣ 滑蛋菠蘿油 $𝟮𝟲 (𝟳/𝟭𝟬)
菠蘿包皮好鬆化 外脆內軟😋
配上邪惡嘅牛油🧈
加埋充滿蛋汁嘅滑蛋 🍳
滑蛋份量真係多有澎湃嘅感覺!
好簡單嘅嘢都可以好好味🥰
不過食到尾都有少少膩🤣

💡整體嚟講 呢度嘅滑蛋叉燒飯真係一試難忘 超級好味😋
價錢又唔貴 性價比好高👍🏻👍🏻
嚟得大坑一定要試呢間!
會想再嚟試埋滑蛋系列嘅其他餸🤣

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
整體味道😋: 8/10
性價比💵: 8/10
打卡指數😍: 6/10
環境服務🥂: 6/10
推薦指數👍🏻: 9/10
🍴: 順興茶餐廳 (大坑)
📍: 大坑安庶庇街5號地舖
🔍:07:00-16:00(Tue-Sun) *MON OFF*

☞︎ 同地區餐廳 #hkhungryfoodie大坑
☞︎ 同類型餐廳 #hkhungryfoodie港式