2023-06-09
當我試過正宗印度菜,就發現他們的菜式其實好多,加上製作調味同中菜好大分別,最初是好奇,然後就慢慢愛上😍最近去了這家正宗印度菜,店內空間大,環境非常優雅舒適,坐在窗邊還能望見大館。先來兩款印度街頭小食:Samosa印度咖喱角,入面有薯仔及豆,食落比較辣而Chicken Tikka就印度烤雞肉,橙紅色的,大件夾嫩滑另一前菜是這個酸酸地好脆口的Delhi Golgappa Shots,食既時候將醬汁倒入脆脆波中主菜就有三款正宗的,我很喜歡,伴印象飯一流Butter chicken old Delhi style,最為人熟悉的牛油雞,醬汁非常奶滑,雞肉軟嫩有淡淡牛油香Lassooni Palak Paneer 這道菜顏色不討好,但芝士控嘅我食到停唔到口,而且有大量菠菜,感覺幾健康Tadka Dal 國民料理豆子湯,雖然無肉,但豆子煮得軟滑香口,同樣出色識點一定要點Kashmiri Saffron Pulao 藏紅花飯,炒得香又夠哂健康飲品唔少得Mango Lassi,新鮮芒果加乳酪,仲可以做到唔甜
主菜就有三款正宗的,我很喜歡,伴印象飯一流