2019-04-22 123 views
經朋友推介下來都嘉蘭道既oyster cove, 朋友話呢度食蠔有非一般嘅體驗餐廳裝修都係一般嘅西餐廳風格,燈光較柔柔,適合同朋友傾下偈食下飯餐廳menu上蠔嘅選擇非常之多,有十幾款!我哋都係經店員嘅推介,點左一個海鮮拼盤海鮮拼盤十分豐富,有六款唔同嘅蠔、 帶子刺身、紅蝦同埋原板海膽Honey Point - size最細咪道最淡Lambert - 肉質較結實,略帶蠔味Majestic - 蠔味漸濃La Perle Noire - 蠔味帶甜有些少金屬味Gillardeau - 質感creamy香甜,帶金屬味Belon - 店員見到我哋食淨最後一款,建議我哋食完所有刺身再食蠔皇belon! 食哂所有刺身再食蠔皇belon,感覺果然唔同! 蠔既香甜味道緊緊鎖係舌根,甜味不停湧出,aftertaste十分強勁紅蝦紅蝦肉質爽甜但驚喜係蝦頭 ,蝦膏非常之creamy同埋香甜清酒煮蜆湯一上枱已經聞到好香牛油味,但係蜆湯飲落非常清爽,一啲都唔油膩。因為蜆湯加咗西芹、洋蔥、蒜粒、黑椒去煮。煮出黎特別香口,而且蜆肉非常之飽滿彈牙,味道好好松露蟹肉意大利飯 松露味非常之香,撲面而來 。而且飯粒上見到一絲絲

Honey Point - size最細咪道最淡
Lambert - 肉質較結實,略帶蠔味
Majestic - 蠔味漸濃
La Perle Noire - 蠔味帶甜有些少金屬味
Gillardeau - 質感creamy香甜,帶金屬味

紅蝦
紅蝦肉質爽甜但驚喜係蝦頭 ,蝦膏非常之creamy同埋香甜

清酒煮蜆湯

松露蟹肉意大利飯
松露味非常之香,撲面而來 。而且飯粒上見到一絲絲蟹肉!

飯粒軟硬程度非常好, 硬得嚟中間唔會生骨 。忌廉唔會落得太多搞到好膩, 濕潤程度剛剛好

黑毛豬扒
黑毛豬扒分量非常大而且配上特製嘅醬汁, 砌出來肉汁非常多,入口非常juicy ,而且口感亦非常彈牙。