🌟餐廳:鮨政 x 大湖📍地址:銅鑼灣京士頓街9號Fashion Walk地下H2B號舖💰價位:~$800⏰營業時間:星期一至日12:00 - 21:00📱電話:3108 2191廚師發辦既日本餐廳近年係香港越開越多,標榜住Omakase旗號,定價當然相對較高~有冇諗過可以用超親民既價錢享受超高CP 值既正宗日本Omakase料理+優質清酒?係咪好吸引呢!!今晚朋友就帶我試呢間位於銅鑼灣全新開業既Omakase餐廳 - 「鮨政 x 大湖清酒」,餐廳係由超過10年經驗及曾遠赴日本築地任職Omakase料理廚師既年輕主廚 - 政師傅主理!特別一提,呢間「鮨政 x 大湖清酒」另一個特色就係聯乘有350年歷史既大湖清酒,始於1672年,於日本伊吹山下誕生,透過滋賀縣傳統手工既釀酒工藝,嚴謹細緻釀制出高品質手工清酒!其中大湖特別純米酒更連續多年獲得倫敦清酒比賽既最高榮譽(白金獎),米甘味持久,口感醇厚,重點係定價非常親民,與「鮨政」理念相當吻合,故此聯乘合作打造呢一間「鮨政 x 大湖清酒」!餐牌中最便宜既廚師發辦八貫壽司定食只需HK$198,價錢定位真係超親民!!而我地今晚就揀咗最矜貴個款HK$4
🌟餐廳:鮨政 x 大湖
💰價位:~$800
⏰營業時間:星期一至日12:00 - 21:00
📱電話:3108 2191

餐牌中最便宜既廚師發辦八貫壽司定食只需HK$198,價錢定位真係超親民!!而我地今晚就揀咗最矜貴個款HK$498 Omakase 套餐 及 HK$298 清酒配餐,今晚仲有幸獲政師傅SERVE,SO NICE~

🌟HK$498 Omakase 套餐🌟 + 🍶HK$298 清酒配餐🍶

Omakase 套餐有齊前菜、刺身、烤物、壽司、湯品、甜品,真係超豐富超滿足!
🔹水雲醋物
🔹茶碗蒸
🔹磯煮鮑魚
🔹甘鯛立鱗燒
🔹刺身三款 (八爪魚、赤蝦及吞拿魚中拖羅)
🍶清酒: 大湖大吟釀

💟師父以精緻巧手既日式前菜揭開序幕~擺盤賣相好吸晴,食材新鮮,我最鍾意磯煮鮑魚同甘鯛立鱗燒!
❇️磯煮鮑魚,師父即席以煙燻燻製,儀式感十足!夠哂入味之餘,口感亦好爽彈,相當出色~
❇️甘鯛立鱗燒,製作過程非常講求油溫控制,絕對係心機菜式!魚鱗夠酥脆,魚肉滑順而保持鮮嫩及魚油香氣!
🍶餐廳安排左大湖大吟釀配合呢幾款前菜,入口比較清爽而唔會太濃郁,保留淡淡清香既米味,岩哂用黎搭配前菜~

🔹深海池魚壽司
🔹甜蝦壽司
🔹真鯛壽司
🔹文甲魷魚壽司
🍶大湖純米大吟釀

💟手握壽司更能突顯師傅精湛既江戶前料理技術!
我地先品嚐味道比較清新既魚類,特別鍾意佢地既真鯛壽司,味道清淡優雅,肉質鮮甜富有彈性,必試!!
🍶餐廳今次安排左大湖純米大吟釀配合呢幾款壽司,入口同樣地比較清爽,酒味唔會太濃,搭配白身魚超夾啊~

🔹鰤魚壽司
🔹灸燒右口魚邊壽司
🔹穴子壽司
🍶大湖特別純米酒

💟開始進入我最鍾意既環節~魚脂味豐富既魚係我既最愛!
超鍾意佢地既灸燒右口魚邊壽司,經火灸後滲出魚油,香氣撲鼻,入口即溶好滿足~
🍶餐廳就提供左大湖特別純米酒呢支得獎既清酒配餐~不愧為得獎作品,入口味道夠哂香濃醇厚,仲帶點清甜,好夾用黎配搭魚油味充足既魚肉!!
🔹飄雪紅酒鵝肝吞拿魚大拖羅壽司
🍶大湖特別純米酒 (生原酒)

💟餐廳另一主打既菜式~本以為會以一個吞拿魚大拖羅壽司作結,師父隨即拎出一件經紅酒漬制既鵝肝,刨出一絲絲鵝肝碎灑上壽司,好浪漫既飄雪效果,令人驚艷!!絕對係打卡位!!濃濃油香既鵝肝搭配吞拿魚大拖羅呢一個組合,夠晒邪惡,入口每一啖都係濃濃嘅油脂味,超正,大推!!
🍶餐廳更特別安排左大湖特別純米酒 (生原酒),入口更米香味比之前幾款更濃郁及厚身,用黎配呢一個油香味爆登既壽司,簡直係絕配~

🔹三色杯 (海膽、拖羅蓉及三文魚籽)
🔹湯物
🍶大湖 本釀造

💟呢款三色杯賣相及製作方法夠哂精緻,打卡一流~師傅將厚厚既海膽、拖羅蓉及三文魚籽逐層鋪上,視覺效果100分,海膽及拖羅蓉入口夠哂甘香鮮甜又綿滑,加埋三文魚籽,口感一流,好滿足!
🍶餐廳就提供大湖 本釀造搭配呢款三色杯,口感順滑香醇,仲帶點餘韻添啊~
🔹飛雪鵝肝芝士豆腐
🍶大湖 梅酒

💟最後當然係我最期待既甜品時間啦haha!師傅奉上自家製作芝士手工豆腐,入口夠哂香滑及綿密,上層再加上紅酒鵝肝碎,口感更加滑順,味道更加香濃,超正!!真係諗起又想再食!!
🍶餐廳最後安排左大湖 梅酒作結搭配呢款甜品,梅酒清新帶點微酸,解膩一流,口感順滑香醇,為呢一餐豐富既料理劃上一個完美既句號!
———————————————————
😋味道:4.5/5
🏢環境:4.5/5
💁🏻‍♀️服務:4.5/5
💵價錢:4.5/5
🤟🏻性價比:4.5/5
———————————————————
👅整體小總結
Omakase食材新鮮且品質上乘,而且主打江戶前omakase ,價錢定價同CP值均極高!!
另一個亮點就係呢度既清酒配餐同樣好出色,價錢親民之餘仲搭配咁多款清酒去品嘗每一道Omakase 料理,好味之餘又學到品酒技術,大推!

每次食Omakase,其中一個享受地方就係同師傅既互動交流,年輕既政師傅風趣幽默,仲會同客人詳細地講解每一種食材及來源,態度超nice 而且笑容滿面,夠哂親切,大推呢一間新晉Omakase店!

如果大家都想黎歎返個咁高質既omakase就記得要先致電預約呀!
2023-02-06
Type of Meal