2023-05-26
之前同好朋友走到奧海城shopping, 行到有啲肚餓就走去搵嘢食。行過見到有好多人排呢間, 先發覺佢係一間天丼天婦羅專門店。江戶前天丼 $138我朋友叫咗佢個招牌嘅江戶前天丼。最大賣點就係佢塊穴子夠大, 有成隻手掌咁大 ,招牌穴子天婦羅長達30cm, 超厚肉身, 肥美軟滑🤟 仲有天婦羅蝦, 天婦羅餅, 溫泉蛋同海苔。 我個friend都好少食咁多嘢, 但係見到佢食到唔停口! 我都忍唔住偷食咗一啖佢個穴子, 真係好香同好鬆脆! 真係好食過頭, 我都爭啲忍唔住要追加一份穴子 😅 將新鮮炸起的食材放上飯面,然後再均勻淋上天丼醬汁,令到每件天婦羅都沾上古早秘傳醬汁,好好食。迷你天丼+稻庭烏冬 $118我就叫咗一個天婦羅熱烏冬, 嚟嗰陣時去搬咗成個寶盒咁大嘅盒比我, 原來入面裝住所有可以同烏冬一齊食嘅食材, 例如海帶,柴魚片, 青蔥, 仲有一隻溫泉蛋。 跟住就上咗熱熱嘅稻庭烏冬, 口感煙煙韌韌,同埋寶盒嘅食材撈埋一齊食, 真係絕配! 最後上埋個迷你天丼, 唔好睇佢係迷你但係飯入面啲了天婦羅真係好足料, 有天婦羅蝦, 菇菌, 天婦羅糖心蛋, 海苔等等。食飽飽, 飲番杯黑豆茶解下膩,真係好滿足!
江戶前天丼 $138
迷你天丼+稻庭烏冬 $118
我就叫咗一個天婦羅熱烏冬, 嚟嗰陣時去搬咗成個寶盒咁大嘅盒比我, 原來入面裝住所有可以同烏冬一齊食嘅食材, 例如海帶,柴魚片, 青蔥, 仲有一隻溫泉蛋。 跟住就上咗熱熱嘅稻庭烏冬, 口感煙煙韌韌,同埋寶盒嘅食材撈埋一齊食, 真係絕配! 最後上埋個迷你天丼, 唔好睇佢係迷你但係飯入面啲了天婦羅真係好足料, 有天婦羅蝦, 菇菌, 天婦羅糖心蛋, 海苔等等。食飽飽, 飲番杯黑豆茶解下膩,真係好滿足! 👍