2021-03-24 82 views
收工同同事食海鮮,於是揀咗呢間位於旺區嘅蒸氣鍋餐廳。我地揀咗$268/位的海鮮蒸氣鍋套餐👌🏻包括8款海鮮+無味精燉湯+任食安格斯肥牛+八寶蒸飯!非常豐富呢!海鮮源自唔同產地,夠哂講究又當造。~6小時燉原盅絕無味精燉湯~非常大盅又材料豐富,包括蟲草花/瑤柱仔/瘦肉/龍眼肉/雞腳等,味道燉得好突出,清甜無味精!夠哂養生!~蘇格蘭蟶子皇~味道鮮美,蒸完仲好飽滿,有濃濃海水味~紐西蘭鮮大帶子~口感肉厚又爽滑,味道鮮甜,唔點醬食更能嚐到原鮮味~愛爾蘭大刀貝~嫩滑又鮮甜,洗得乾淨,一粒沙都沒有呢。~韓國大鮑魚~口感鮮甜又彈牙!大大隻啖啖肉!同樣洗得乾淨~深海龍躉件~口感肥美又鮮嫩,啖啖魚肉兼無骨,啱哂我呢d懶人食~生猛大海蝦~好彈牙👌🏻又夠大隻~鮮甜貝殼類+青島大花蛤~富鹹鮮海水味,不用點醬料也很夠味。肉質鮮甜又洗得乾淨~蒸蔬菜~蔬菜很新鮮,有粟米/冬瓜/芋頭等,店員幫我地蒸完海鮮又蒸蔬菜,控制時間都很好,蔬菜蒸得清甜~無限量任食安格斯肥牛~同事瘋狂吃過不停!牛肉味道香濃,油脂分佈平均~八寶飯~大胃王同事非常期待八寶飯!可以自選八個配料去蒸,我們點了沙嗲豬頸肉+醬油漬牛脷+銀魚仔+冬菇粒+蝦醬豬腩
收工同同事食海鮮,於是揀咗呢間位於旺區嘅蒸氣鍋餐廳。
我地揀咗$268/位的海鮮蒸氣鍋套餐👌🏻
海鮮源自唔同產地,夠哂講究又當造。
~6小時燉原盅絕無味精燉湯~

~蘇格蘭蟶子皇~
味道鮮美,蒸完仲好飽滿,有濃濃海水味

~紐西蘭鮮大帶子~
口感肉厚又爽滑,味道鮮甜,唔點醬食更能嚐到原鮮味
~愛爾蘭大刀貝~
嫩滑又鮮甜,洗得乾淨,一粒沙都沒有呢。

~韓國大鮑魚~
口感鮮甜又彈牙!大大隻啖啖肉!同樣洗得乾淨
~深海龍躉件~
口感肥美又鮮嫩,啖啖魚肉兼無骨,啱哂我呢d懶人食
~生猛大海蝦~
好彈牙👌🏻又夠大隻

~鮮甜貝殼類+青島大花蛤~
富鹹鮮海水味,不用點醬料也很夠味。
肉質鮮甜又洗得乾淨
~蒸蔬菜~

~無限量任食安格斯肥牛~
同事瘋狂吃過不停!牛肉味道香濃,油脂分佈平均

~八寶飯~
大胃王同事非常期待八寶飯!
可以自選八個配料去蒸,我們點了沙嗲豬頸肉+醬油漬牛脷+銀魚仔+冬菇粒+蝦醬豬腩肉+土魷絲+牛粒+萵筍,這個配搭非常match !蒸完上枱香氣四溢,每顆飯粒粒分明,沒有結塊火喉控制得很好,飯粒晶瑩剔透,充滿各種配料的香氣,加少少豉油撈埋一齊食,色香味俱全!

▪️點心
食完正餐,意猶未盡,我地仲點咗一籠點心作飯後甜品
一籠有7件點心,有紫薯包、馬拉糕、奶黃包、白糖糕、千層糕等等,每件都有酒樓質素,味道正宗!
同事一見到紫薯包就大讚外形好可愛,咬落去有滿滿紫薯餡,係其他中式酒樓非常少見。
我自己最中意奶黃包,咬落去流心奶黃流出黎,非常治癒。

埋單每人都係300幾元左右,食到多款不同食物,CP值高,一定會再回訪。