2018-05-04
現今生活物價指數甚高, 2個人隨便出去食餐都要幾百蚊埋單, 今晚去食嘅呢間西餐廳, 竟然推出每位$188就有生蠔/鵝肝/牛扒食, 係真唔係呀?!入到店內見到呢個餐牌, 大大個$188字, 由頭盤, 沙律, 餐湯, 主菜食到落甜品, 仲有餐飲, 唔係卦?!要選擇嘅應該係邊款頭盤/主菜/甜品, 落單後就等食啦喂...............先黎呢個巴黎汁扒大蝦講真唔係好知咩係巴黎汁, 味道咸咸地, 配埋隻爽口大蝦係好味嘅同時生蠔海鮮拼盤 (太平洋生蠔1隻, 鮮蝦3隻, 松葉蟹棒3條)一齊送上, 呢個擺低時有哇一聲感覺, 隻太平洋生蠔好大隻呀, 食落鮮甜, 而蝦及松葉蟹棒夠凍都唔錯, 配埋個醬汁食好爽呀!經典凱撒沙律, 份量適中, 食多點菜點都有益D嘅!巴黎汁田螺焗薯蓉, 有1隻田螺於焗薯蓉上, 味道唔錯嘅!餐湯有龍蝦海鮮湯, 配脆多士, 湯濃度唔算太杰, 飲到龍蝦獨有香味!主菜出場啦...........呢客玫瑰岩鹽燒石班魚柳配原隻南瓜芝士意大利飯, 望見原隻南瓜忽然好有萬聖節感覺燒香左嘅石班魚柳放於南瓜芝士意大利飯, 口感皮脆肉幾嫩又唔太乾身, 幾有魚香味!"畢"出飯粒就見到有拉絲畫面,
先黎呢個巴黎汁扒大蝦
經典凱撒沙律, 份量適中, 食多點菜點都有益D嘅!
巴黎汁田螺焗薯蓉, 有1隻田螺於焗薯蓉上, 味道唔錯嘅!
"畢"出飯粒就見到有拉絲畫面, 芝士嘅咸香加埋南瓜嘅甜美, 雙重味道, 食到一粒都無剩啦!
另一客為美國春鷄焗釀黑松露菌意大利飯, 呢個勁呀, 侍應會點火"燒"鷄, 火好快熄滅後就食得, 真係名副其實燒鷄呀!
春鷄脂肪含量低, 睇下皮下係無脂肪嘅, 再加上燒至脆身更好味, 放心食埋個鷄皮!
內裏釀左黑松露菌意大利飯, 飯粒較為濕潤, 但黑松露味唔算好出!
話明係春鷄, 肉質當然唔會嚡, 呢隻當然都唔例外, 仲有肉都幾多架, 食晒成個都好飽!
甜品一早落左單, 就算點朱古力心太軟都無需要再等, 呢客朱古力味幾濃又唔太甜, 唯個朱古力漿切開時唔太流出!
呢客法式焦糖燉蛋頂層有香脆焦糖面, 底層有香滑燉蛋, 甜度岩岩好, 即使同焦糖一齊食都唔會覺好甜, 呢個甜品唔可以錯過呀!
餐飲叫了杯咖啡, 估唔到水準幾唔錯喎, 咖啡味香濃, 加杯小奶增加香滑口感, 份量又足, 唔會飲幾啖就無, 可以慢慢同我嘅甜品一齊享受!
上菜唔駛等好耐, 食完一樣先上一樣, 侍應服務態度良好有禮, 呢餐真係抵食到一個點呀!
咪住...................晚市九點後入座優惠全單仲有75折架, 簡直抵食度破點呀!