2021-09-02
【超靚打卡芋圓火鍋📸 視覺效果一流💝歎勻芋圓+仙草+豆花+紅豆+黑糖珍珠】<<小編girls talk>> 你究竟有多好甜? 有啲人鍾意飲汽水可樂,有啲人鍾意蛋糕雪糕,有啲人鍾意朱古力馬卡龍,有啲人好酸唔好甜,你又係邊種?我好甜,但係從來唔飲含糖量高嘅人工飲品,取而代之係無糖豆漿、高鈣低脂奶、鮮榨果汁、蔬果汁,同大量水。至於原因,下個post再續...講返個芋圓先~打邊爐大家就試得多,咁用火鍋兜裝住嘅甜品呢?😝😝 今次介紹呢款甜品,仲可以自選「湯底」,點咩「醬汁」。 有特色,又好味,又打得卡,去片啦!至於環境呢,入面嘅環境好用心,真係好似身處台灣夜市咁架😆______________________________【食評篇👇👇👇】🤓🤓評分benchmark參考🤓🤓✏10分 - rare heaven😇✏8, 9分 - 屬高分之作✏7分 - 正正常常,同平時食到嘅差唔多 ✏6分 - 有d失望,expect佢會好食d✏5分 - 伏野,零分重作芋圓火鍋 ($99) (💝8/10)🔶湯底有六款選擇:黑糖牛奶、冬瓜牛奶、椰漿牛奶、豆漿
講返個芋圓先~
至於環境呢,入面嘅環境好用心,真係好似身處台灣夜市咁架😆
【食評篇👇👇👇】
🤓🤓評分benchmark參考🤓🤓
✏10分 - rare heaven😇
✏8, 9分 - 屬高分之作
✏7分 - 正正常常,同平時食到嘅差唔多
✏6分 - 有d失望,expect佢會好食d
✏5分 - 伏野,零分重作
芋圓火鍋 ($99) (💝8/10)
🔶湯底
有六款選擇:黑糖牛奶、冬瓜牛奶、椰漿牛奶、豆漿、皇室奶茶同黑糖糖水
睇網上食評,主要揀椰漿牛奶同皇室奶茶居多,最後選擇特別少少嘅椰漿牛奶。
椰漿牛奶質感厚身,掛汁力效果比較好,食芋圓時會有絲絲椰香味,令本身已經有味道嘅三色芋圓,提升一個層次
上枱時,乾冰形成霧煙狀態, 可以將「湯底」慢慢倒入火鍋,玩味十足!
🔶沾粉醬
有五款選擇
花生糖粉、煉奶、oreo碎、蜂蜜、朱古力醬
視乎你想點粉定liquid,揀咗花生糖粉、oreo碎同蜜糖。推薦蜜糖,唔係一般honey咁死甜,一入口就食出絲絲花香味。問過店員,原來都有好多客人查詢呢款蜜糖😚,話係台灣直送嘅蜜糖黎💝💝
🔶底料
芋圓火鍋份量都幾大,最緊要佢選擇多,好似放題咁咩都有!!
食落口感煙韌,芋頭圓真係食到一粒粒芋頭!紅豆微甜、豆花好香滑,之後仲encore左豆花!係滑到無渣,"sir"入口果隻。有d甜甜地冰係底
【環境篇👇👇👇】
- 我見個個2人入座,都會比4人位你,好夠位打卡
- 成個背景好似台灣夜市不在話下
- d員工會用台灣tone "歡迎光臨" 你,同你講野會烏低身同你溝通
- 不過唯一唔好處係繁忙時間只有45分鐘堂食
✏✏✏✏✏✏✏
👅味道:8.5/10
🌌環境:9/10
🙋🏻♂️服務:8/10
💰價錢:$99
👍🏻推薦:8.5/10
✏Overall✏
呢個火鍋真係好有創意!除咗放乾冰仙氣陣陣,decor仲好似去左台灣一轉!
甜品好味,金壺同噴煙效果好靚!味道唔伏,好食架!!
(📍西環)阿元菜市場 (科士街)
西環堅尼地城科士街40號聯安新樓地舖
(😘tips: 堅尼地城C出口)