4 day(s) ago 0 views
今日我同閨蜜著到靚靚嚟呢間位於中環嘅黎巴嫩菜餐廳Shahrazad Lebanese Dining Lounge & Bar打卡+食好嘢,真係勁興奮!😍一踏入餐廳,即被充滿異國風情嘅裝潢所吸引。藍色燈光配上民族風嘅設計,再加上榻榻米座化區,真係啱晒打卡📸。呢度仲有好多中東宮殿風嘅裝飾,令人有種置身異地嘅感覺🕌。今日係星期日,餐廳供應自助午餐,選擇非常豐富。先試咗沙律冷盤區,有胡蘿蔔湯 (carrot soup),好好味!🥕 再有椰菜花芝麻醬 (cauliflower tahini)、甜菜根鷹嘴豆蓉 (hummus shamandar)、甜菜根沙律 (beetroot root) 同埋塔布勒沙律 (tabouleh salad),每款都非常精緻而且美味。熱盤區亦有好多選擇,包括炸鷹嘴豆餅 (falafel)、埃及蠶豆 (foul medamass)、中東炸肉丸 (kibbeh) 同埋香辣薯仔 (batata harra),全部都充滿中東風味,真係超好食!🌟 而蛋類菜式方面有兩款選擇:Shakshuka 和香腸奄列 (makanek omelet),我揀咗有羊奶芝士嘅奄列,真係好特別!🧀

熱盤區亦有好多選擇,包括炸鷹嘴豆餅 (falafel)、埃及蠶豆 (foul medamass)、中東炸肉丸 (kibbeh) 同埋香辣薯仔 (batata harra),全部都充滿中東風味,真係超好食!🌟 而蛋類菜式方面有兩款選擇:Shakshuka 和香腸奄列 (makanek omelet),我揀咗有羊奶芝士嘅奄列,真係好特別!🧀 主菜方面有多款選擇,包括長米飯 (vermicelli rice)、魚肉丸塔吉 (fish kofta tajine)、茄子煲 (moussaka)、蔬菜塔吉 (veg tagine)、雞肉卡爾卡亞 (chicken charkasiya)、羊肉曼迪 (lamb mandi) 同埋炭烤雞肉卡巴薩 (chargrilled chicken kabsa),每款都非常美味。🍽️飲品方面,我飲咗西班牙啤酒 (mica),朋友飲咗益力多檸檬水 (yakult lemonade),都好refreshing!🍺🍹

呢間餐廳真係值得推薦,無論係食物、環境都好有特色,真係好正宗嘅黎巴嫩風味。下次想食中東菜一定會再嚟!😋

📍中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈2樓