2024-12-03
頂級既餐廳唔只係要令你賓至如歸,而係直頭當你係好朋友分享開心同美食,你想要好吃,開心,好玩,好靚既餐廳,選佢一定無錯架食物真係味道,視覺,同埋藝術既享受。味道真係好好食,而且加左好多texture 比一個驚喜你。 排盤也很美,每個都係藝術品咁。金糖盒。海膽三文魚籽日式豆腐呢個好驚喜,無諗過鹹和甜,軟和硬可以咁樣組合。個人認為必試,因為真係好特別。綿光糖既甜令到個海膽和三文魚籽既咸有一種好特別既味道,好出色!日式金柑帆立貝刺身金柑既口感同帆立貝好夾,兩個夾住一齊食金柑既微甜另到帆立貝更加清甜,而且佢地肉質好似,食下去好似佢地本身就係應該咁樣配搭,口感好神奇。金龍珠海膽吞拿魚蓉卷個蛋黃真係畫龍點晴,蛋黃既香甜同海膽真係絕配,吞拿魚蓉又同海膽既軟好夾。而且佢哋d海膽好靚,好甜,整體好好食。金丼招牌,d魚籽多到漏,魚籽控真係會好開心,吞拿魚魚蓉和海膽而且流心蛋好夾,呢個個味同金龍珠海膽吞拿魚蓉卷有d似,但個蛋味唔同又有d分別。如果鐘意魚米籽,咁食呢個會開心d。戀丼厚切牛舌真心無得輸。牛味好濃而且佢地烤的剛剛好,內面還是有汁的狀況,好好食。 如果只可以叫一個丼,真係好難選。自家制雞皮蝦自家制雞皮
金糖盒。海膽三文魚籽日式豆腐
日式金柑帆立貝刺身
金龍珠海膽吞拿魚蓉卷
金丼
戀丼
自家制雞皮蝦
自家制雞皮Server 姐姓話自家制雞皮蝦好好食,又叫左黎試,真係好好食。 佢哋d串物真係必試,因為火喉剛剛好,雞皮既脆皮 同蝦軟糯又係好搭。而且雞皮的油脂令到蝦增香左好多,必食
雞腳筋
因為個雞皮蝦太好食,我地問左Server姐姐有咩串物好好食,佢話雞腳筋同
西班牙豬肋條好好食,即叫左來試。 雞腳筋有d似雞軟骨,但更脆口同無咁硬,必食
西班牙豬肋條
佢地d串物個人認為可以全部都食d,因為火喉控制得太好了。個西班牙豬肋條外面好香,裏面既用仲可以好juicy,完全唔明咁細既肉師父點樣可以燒得咁好食,大推(後來先知牛肋條都好好食,下次再試),又係必食
秋田煙薰蘿蔔薯仔脆脆沙律
必食,呢間餐廳對口感既重視真係好高。底下薯片既脆再加上面沙律既軟(同埋一d都唔漏),好輕身(應該係蘿蔔混左薯仔所以無平時薯仔沙律咁重)。同埋一入口煙薰味(有小小似木魚)直接衝上鼻腔,真係好驚喜又好平衝既味道。呢個叫完要即食,唔係個底會無咁脆。真係必食。
漬物
原來最驚喜係佢d漬物,每一樣都唔係你以為既味道。你以為係苦,佢係咸。你以為係酸,佢係甜。你以為係甜,佢係酸。但每一個味,又唔會覺得錯左,而係原來可以咁既味既感覺。 同埋漬物個texture 做得真係好好,我個人認為真係必食。食漬物就食到間餐廳的用心,連咁細微,佢地咁用心做,其他野點會唔好食。
最後還有個甜品
原來彿手柑可以做甜品,真係好食到講唔到野,清甜但唔過甜,平衝做的好好。
另外朱古力甜品都好好食,但如果必須兩選一,選彿手柑(因為個味真係好特別)
-------------------------
話說我地三個11月月生日的壽星,都未有時間係11月食我地自己的生日飯。
終於有時間一聚,選左間朋友放學附近既餐廳
因為社交平台 同 openrice都好高review, 等到朋友放學(已經9點)再過去。
提提大家,係真係要訂枱架,因為我地9點到都仲係full house。 好彩朋友叻叻豬訂左枱(佢地還要好好人咁話9:30/45 last order, 10:30收),但唔係同你講要趕收工個隻。
呢間餐廳係由你打電話訂枱果刻,你就會感受到他地個滿滿熱情。
呢班人唔係餐廳員工,佢地真係真係好享受佢地既工作,好想比一個好好既用餐體驗你。
由怕你等得耐,比d糖你,同你吹下水,到serve左你坐下,到睇你有咩須要,全程都勁好服務。
我地睇左d人常叫d咩,順手問下有咩好食,server姐姐真係熱情開心推介,唔係sell你,係可以感受到佢地真係覺得好好食,想話你知咁。
而且可能我地比較遲入坐,廚房哥哥(原來叫華哥同傑哥)最後過左來同我地吹水,同祝我地生日快樂,真係驚喜到爆(重點係,我地無book到生日枱,我地係第一次去呢到食飯,佢地知道我地生日特登同我地吹水同比我地試左d好好食既野食,又同我地飲番幾杯)。
佢地真係好鐘意自己既團隊,同真係好有心機整野食。
Oscar係負責接待仲同我地影左好多張相,人又好,又細心,仲幫我地影左3張即影即有相,而且有問必答,又係咁拎野比我地試,真係貼心到爆。最後連老闆都在,同我地傾左一陣。
真心謝謝香港還有咁有心既老闆! 華哥話因為老闆好比佢哋發揮,所以d野食真係食得出係用心(真心大推佢地既漬物,真係好好吃),而且d人做得好開心。
果然開心同用心會反應係食物質素上面。謝謝老闆,你令到我知道,原來可以在香港食到超好食既日本餐之外,還可以有一種好似好朋友分享美食既快樂!
原來老闆比空間廚師d野食係可以咁好食!
原來服務去到盡唔係賓至如歸,而係當你係自己友。絕對會成為常客。 難怪d人話會好似朋友既成為常客,真心感覺到!