2021-06-27
長沙灣e區都不乏一啲好好味嘅餐廳,今次就嚟咗味道樂居酒屋。呢間居酒屋,如果你唔book枱嘅話,好難walk in有位,所以吸引到我哋慕名而來。居酒屋內部唔算好大只係容納咗幾張四人枱同埋二人枱,難怪要book位先食到,裝潢懷舊日式為主,牆身掛滿好多日本酒。呢度食物菜色種類豐富,上至壽喜燒,下至丼飯,刺身,串燒等日式名物應有盡有。而我哋就畀呢個細細哋嘅迷你火炙左口魚邊丼飯吸引住。左口魚邊火炙之後香氣滿溢,而且入口即溶。淡淡左口魚邊嘅油脂融入口中,再加埋甜甜地嘅日本糙米飯,簡直就係人間美味,果然冇令我失望。流心芝士魚餅,係非常邪惡之選。魚餅之上加咗一層厚厚嘅芝士,燒過之後味道非常之夾,魚肉口感彈牙,入口陣陣鱈魚香。蟹膏帶子火炙壽司,大大隻嘅帶子絕冇欺場,而且蟹膏份量亦多。入口鮮味濃郁充滿蟹香,帶子肉質軟淋,回味無窮。金菇肥牛卷,份量大。用鐵板呢上鎖住肉汁同埋熱度,黑椒汁非常惹味,咬落去好多肉汁,金菇亦非常爽脆,口感一流,係略嫌有啲油,可以接受。燒白鱔係我哋食串燒嘅至愛,因為白鱔味道濃沃又沒有骨,魚皮燒到好香口香脆,而魚肉口感嫩滑,醬汁亦沒有搶過白鱔嘅鮮味。煙肉櫻花蝦煎廣島蠔,係非常惹味嘅一道
呢度食物菜色種類豐富,上至壽喜燒,下至丼飯, 刺身,串燒等日式名物應有盡有。而我哋就畀呢個細細哋嘅迷你火炙左口魚邊丼飯吸引住。左口魚邊火炙之後香氣滿溢,而且入口即溶。淡淡左口魚邊嘅油脂融入口中,再加埋甜甜地嘅日本糙米飯,簡直就係人間美味,果然冇令我失望。
蟹膏帶子火炙 壽司,大大隻嘅帶子絕冇欺場,而且蟹膏份量亦多。入口鮮味濃郁充滿蟹香,帶子肉質軟淋,回味無窮。
煙肉櫻花蝦煎廣島蠔,係非常惹味嘅一道菜。上面審滿一層嘅櫻花蝦,充滿櫻花蝦嘅蝦香,菜式亦加入煙肉一齊去炒,令到廣島蠔蠔滲入煙肉嘅油香味,喺食慣嘅廣島蠔味之中加咗點綴,唔錯。
最後點咗一串燒雞腎雞腎燒得剛剛好,口感非常爽脆,鹽味唔會太鹹,非常美味。