2019-04-18 54 views
雖然火鍋係港人摯愛,愛到一年365日都食,但呢個天氣慢慢轉熱,都要捉緊春天既尾巴,打多啲邊爐 😋位於銅鑼灣駱克道既京都廣場都有唔少火鍋店,但一早已經聽過漁火正,所以約朋友時都book左呢間試試,經openrice訂座仲有85折 🤤 因為唔算平價火鍋店,客人唔算好多,但環境好好,好靜,枱同枱之間都隔得開,方便朋友定人情侶傾下心事haha 一坐低就有人斟豉油,同放低調味架俾大家混醬!企理,服務貼心!打邊爐係湯底最重要,呢度仲正到可以飲完頭啖湯先打邊爐!鍾意飲左先又得,直接打邊爐又得。我地揀左菜乾白肺燉豬骨湯底,鐘意食內臟(尤其是肺)既我地要爭食。。。啲肺好林 ❤️ 成個湯好清,冇乜油,燉湯真係好甜好好飲!媽咪都未必會成日煲,出街食飯竟然有得飲☺️ 飲左好多湯之後仲要打邊爐點算呢?佢地會幫你加返啲自家製豬骨湯。另一種風味,好飲,不過都係豬肺燉湯最正!象拔蚌簡直係成餐精粹! 我地超得人驚,兩個人5分鐘就食左$588 🤣 因為真係太好食,食到停唔到。肉質好爽口,味道好鮮甜,聽老闆娘講呢隻係野生最高級既蚌,真係唔怪得咁好味。果日去做緊特價$588都平左$200 ☺️脆鯇片好新鮮,塊塊都好手掌咁大塊,落左

菜乾白肺燉豬骨

加拿大野生象拔蚌刺身

爽彈脆鯇片

脆鯇片好新鮮,塊塊都好手掌咁大塊,落左個湯度,幾秒就變白色,食落爽口。味道鮮甜唔會腥。

本地手切牛頸脊

呢碟牛頸脊真係不得了,一啲都唔肥,唔會搞到個完美燉湯油冧冧;切片方法係中間開邊切,所以攤開會好大塊,有咬口。唔算得上入口即溶,但係肉質好嫩滑。

即開生蠔

唔小心出門口見到啲生蠔好大隻😜 不過冇叫到。
菜乾白肺燉豬骨
加拿大野生象拔蚌刺身