2024-05-14
今時今日想堂食漢堡包,真係好難。 牡丹樓長期冇位座,啲人坐响度過世咁。去餐廳食又貴又要加一俾小費。好彩仲有Shake Shack。佢响新都會廣場入面,店內寬敞。坐都幾舒服。可能大部份店員都係外國人嘅關係,店內唔係好多人,當日外國人,學生客多。價錢走中高價路線(個人覺得),比牡丹樓貴,比美國餐廳平。幫襯咗兩次,點個啲招牌美食。Shake Burger (單層 $58/雙層 $81)有芝士、牛肉、生菜、蕃茄、酸瓜、洋蔥。麵包係正常size (牡丹樓大),單層都飽飽地,雙層啱男士多啲。牛肉嘅牛味超濃,加埋半溶芝士,好Juicy。酸瓜酸味溫和,連平日唔食酸瓜嘅朋友都食到,洋蔥甜甜地唔辣。整體配搭剛好,兩次嚟都有點佢,唔怪得放响餐牌第一行啦!Hamburger (雙層 $71)牛肉、生菜、蕃茄、酸瓜、洋蔥。配料同Shake burger 差唔多,只係冇咗芝士。冇芝士感覺就冇咁膩,但就比較乾,要啜多幾啖汽水,或者加啲茄汁。芝士狼牙薯條大大條,脆卜卜,係好兒時最鍾意食嘅粗紋薯條。淋上鹹鹹地嘅車打芝士醬,唔駛點茄汁都夠味。士多啤梨奶昔味道唔太甜,有士多啤梨味,但個人鍾意牡丹樓多啲。服務方面我要強烈讚揚
Shake Burger (單層 $58/雙層 $81)
Hamburger (雙層 $71)
芝士狼牙薯條
服務方面我要強烈讚揚,我未試過响香港食肆,有咁好咁細心嘅服務。知道我同朋友傾計,竟然主動提出調低音樂聲量,怕嘈到我哋。又主動幫我哋refill 汽水(唔知原本可唔可以 refill ) 。好感動呀!
多謝你Mandy。🙏🏻