2013-04-03
回顧我多篇食評, 好少提及甜品. 可能晚餐都太過豐富連甜品都吃不到便返歸. 希望之後有多d甜品屋食評.這晚太早晚飯, 開完會已晚上8點, 於是同友人去了花園街附近找糖水舖. 本身想搵d新開店, 最後都係故地重遊, 對腳不自覺地行入石磨坊. 時間踫巧是晚餐時間, 但已經有人同我們一樣, 開始吃甜品了.裝修十年不變, 海藍色為主的牆身, 枱椅, 便是石磨坊的特色. 芒果涼粉一客透心涼的沙冰涼粉系列, 我選了價錢較貴的芒果做底. 芒果粒大得有點誇張, 鮮甜多汁, 極新鮮!之後是淋上鮮芒果榨汁溝花奶, 清香, 又覺得好健康.底層是有份量的冰凍涼粉, 因為盛載器皿能保住新鮮同冰凍, 整個一流, 冇得彈~ 焗芋頭西米布甸這個看起來很複雜做起來很簡單的熱食布甸老公很喜歡, 可惜我未的起心肝學...~因為即點即做, 等待時間15分鐘.焗爐關係, 外皮的西米粒焗成金黃色, 我想餅廚是有用火槍噴過.第二口挖到入面已變成糊狀的芋頭蓉, 好香芋頭味, 不過都好易飽肚.味道會因為份量不足開始掛念
之後是淋上鮮芒果榨汁溝花奶, 清香, 又覺得好健康.
因為即點即做, 等待時間15分鐘.
味道會因為份量不足開始掛念