2024-06-04
同朋友約咗入跑馬地食越南菜,原來好方便。係上環有巴士直達,大約半個鐘,落車行1分鐘都唔使已經到啦。睇門面裝修已經覺得幾高雅明亮,鋪頭以白色為主調,牆上掛住越南傳統斗笠,天花掛住好似雀籠咁嘅吊燈,好有特式好靚。入門口店員好有禮貌笑著歡迎我,第一印象真心唔錯。因為我遲到,朋友已經點好嘢食。重點來啦,食物又點呢?越式法包(小辣)法包好脆,老闆好細心特登走來提我哋要趁熱食。裏面料好足,有酸蘿蔔絲/青瓜/扎肉/生菜,仲有其他食材,口感清新爽脆。佢個扎肉好特別,好似有一層豬皮凍,滿滿骨膠原,女士就最愛。河內火車頭湯河粉 (配九層塔青檸) 應該係牛骨湯,好清甜,食完碗河粉連個湯都飲晒。河粉是比較幼細,入口爽滑,火車頭足料到過分,安格斯生牛肉&熟牛肉/牛白肉/牛筋/牛丸/牛柏葉,好好味,朋友講咗個牛丸好食幾次,牛味濃,爽彈得來又鬆軟(?),應該係唔死實,我試咗1粒,總之就好特別啦,就算唔係牛魔王都唔可以錯過。越式扎肉雞絲湯河粉(配薄荷青檸)雞湯湯底,好清香,一啲都唔油膩,佢個扎肉真係好特別,第一次食到裏面有豬皮嘅扎肉,好有膠質,好軟滑。雞絲處理得非常好,一啲都唔鞋,個湯底又係清晒。越式蒸粉卷粉卷好透薄
越式法包(小辣)
河內火車頭湯河粉 (配九層塔青檸)
越式扎肉雞絲湯河粉(配薄荷青檸)
越式蒸粉卷
粉卷好透薄,淨睇賣相我已經食指大動,因為我完全抗拒唔到類似腸粉一類嘅食物。裏面木耳/雲耳(?)絲同埋豬肉碎一目了然,入口爽脆。外皮一啲都唔油膩,加埋個醋汁,令人回味無窮。
越式蒜蓉牛油雞中翼 (6隻)
雞中翼大大隻,外皮粉漿好薄,但係炸到好酥脆,蒜蓉牛油味飄香撲鼻,上面鋪滿煮過嘅洋蔥,洋蔥唔知佢點煮到咁好食,係仲有脆感嘅時候,已經將甜味煮出嚟。
越式酸辣無骨鳳爪
鳳爪都好爽脆,仲有好多蔬菜,紅蘿蔔/西芹/生菜,酸甜爽口,好味又健康。不過對比之前幾道菜,就略為普通啲,因為其他越南/泰國菜館都食到嘅味道。
食到尾聲,有個朋友突然話唔記得叫飲品,不過我哋另外3個都覺得已經食到差唔多,就唔叫,因為大家都覺得鋪頭杯清水都好好飲,有陣東南亞獨特香草味,係咪斑蘭味呢?唔肯定就問下老闆啦,老闆話真係用咗用斑蘭葉浸水。
同朋友成晚都食得開心盡興,相談甚歡。走出門口大家都覺得回味,越南人老闆娘(標準廣東話加少少東南亞口音)仲送我哋出門口,問我哋食物點呀?入嚟食嘢會唔會覺得隔涉?我哋話唔同區過來,老闆娘如數家珍話可以點搭車,好貼心又誠意滿滿。
我一定會再來食過。行落斜路就係電車總站。最後大家都話想搭下電車出銅鑼灣,夜晚搭下電車都好有情調。