2011-05-09
上班日, 係中環, 上環, 灣仔辦好事, 下午要回公司嘛. 既然在灣仔, 當然不先過海才搭車. 去灣仔碼頭坐大巴. 但時間已經是11點, 好尷尬, 先食飯又未餓, 不食飯, 上到去又會餓. 點算呢....結果就是, 找家茶餐廳, 快快趣趣塞飽自己先再上路. 身處地鐵站, 那就找間就腳的, 然而這當眼在大街的小小茶餐廳, 就被我選中了.仲有半小時才到正式的(early round)食飯時間, 搭正11點來. 店子只有兩三個人. 我要趕路, 就乾脆的看看有什麼快餐好食. 想食點肉, 又想淡淡地口. 快餐上的梅菜井蒸肉餅是最好不過. 豬肉呢一家野有一個好處, 就是唔怕太熟, 亦可以說是煮得越熟越好. 為何要特別提起呢一點, 因為我叫的蒸肉餅, 是快餐, 而且基本上是快到可以說即叫即有, 所以我覺得, 佢地一定是把一定數量的肉餅長期蒸著, 有人要就拿一碟..咁樣才能夠Speed up個服務. 亦因為咁, 碟肉餅好多倒汗水.味道上, 是不錯的味精味道. 肉汁香, 不過帶有少許而不重的味精, 可以說有好有不好. 但, 若是家庭式的做法, 應有一個非常香的梅菜味, 但梅菜, 係呢一塊肉餅上, 可以說
味道上, 是不錯的味精味道. 肉汁香, 不過帶有少許而不重的味精, 可以說有好有不好. 但, 若是家庭式的做法, 應有一個非常香的梅菜味, 但梅菜, 係呢一塊肉餅上, 可以說是大海撈針. 食唔到有幾多梅菜, 但食到有好多肥肉. 成碟野, 豬肥肉居多, 所以又滑又腍.
算是可以的一個early lunch. 我也快快的吃完. 快快的行去灣仔碼頭....搭車...