2008-01-11
不知是否有兩間龍記招牌雲吞麵店,但我鐘愛去河內道那一間。七年前在河內道一間商業大廈做野而知道有呢間雲吞麵舖,到今日在漢口道做野都想起呢間大大粒既雲吞,我介紹同事lunch time一齊走去老遠幫襯多年既麵店!基本上餐廳只有三款食物(唔計疏菜和飲品類),有大大粒既雲吞、鯪魚球(同樣都都係大大粒),同埋鮮牛肉。可能我鐘意食蔥既原故,每次我都會叫雲吞麵多蔥的。仲有佢既幼麵係非常彈牙,我推薦大家叫幼麵試下。另外,建議大家先食d麵,之後先食雲吞,或者先食一粒雲吞之後食麵,因為麵質會變“淋”就失去原有彈牙既感覺。其實佢既招牌雲吞,賣點並唔在於佢夠大粒,而係佢用新鮮既蝦去做,唔係好似其他店咁,夾雜其他豬肉和唔新鮮既蝦(有腥味)。仲有,佢既辣椒油,都係好香,可以試少少。基於我唔食牛肉,我同事就試左佢既牛肉,佢都覺得佢既牛肉好嫩好鮮。我每次有星加坡既朋友來香港,我都會帶佢地黎我其中一間鐘意既餐廳,最緊要係有香港既特色。雖然只係一間平民既麵店,但亞姐既態度都係親切有禮既。不過有野略嫌差d既係,如果佢既湯係底冇咁多油同埋咁(咸)鹼性太重,咁就接近完美啦~~不過只係17蚊一碗,都唔可以有太大既要求既。溫馨提示
溫馨提示:食完都係即走,因為人太多啦