2020-12-07
小編約20年前食過至到今次,當然都要$25一碗細蓉,今次再試下佢睇吓有咩唔同咗,結果非常之失望,味道已不復當年的好味,如同街邊普通一碗雲吞麵一樣。用懷舊風格打做店面,重新呈現「一盅兩件、客人捧雀」那種情懷,樓底高,座位舒適。招牌世家雲吞麵(細) ($41)份量的確好少、三四啖已經食晒但幸好有四隻雲吞,當是下午茶也足夠。可惜食落完全冇任何驚喜,甚至覺得好普通,唔值$41。可以說嘅是其他一些用心嘅麵檔煮的味道同佢冇咩差別。首先,湯底。同當年一樣都係冇味精只係味道淡咗冇咗濃厚大地魚嘅味道,令人一飲而盡。現在嘅係一般的雲吞麵湯底,喝一兩口就罷了。麵的質感。麵條是彈牙爽口的口感,未能咬下即斷,小編喜愛那種口感彈牙但可咬得斷嘅麵條,不過還尚能中保持在以往嘅水平。不服當年的水準,很失望,記得當年一碗平凡細蓉但充滿嘅人情味同質素,這兩種東西都不見了。總括來說,剩下品牌和遊客光顧的麵店。
招牌世家雲吞麵(細) ($41)
總括來說,剩下品牌和遊客光顧的麵店。