2021-07-20
身心享受的土耳其半天遊😙!餐廳位於馬🐴灣,坐落於田寮村村屋之中,兩旁都是街坊茶記,夾在中間並不起眼,但隱約傳出個性🐈。店子不大,佈置相當有個性。四周放置中東特色的長咀壼🫖、銀器杯🍸、青花格仔圖案🔹,最吸睛的當然是吧枱上面那盞土耳其馬賽克吊燈🔸🔹,與整體氣氛非常配🈴。我們選擇坐在那L形敞大木吧枱,吧枱又夠大、木質又柔滑舒服☺️。既然坐得吧枱,就當然想同老闆溝通,看看有什麼建議推介,以免叫錯後悔😭!🟡乳酪青瓜凍湯將青瓜🥒打成半蓉狀態,加入乳酪及橄欖油🥃。上枱時已相當吸睛,橄欖油一圈一圈🔘浮在白色凍湯上,加埋乳酪及青瓜蓉,相當清新!正!土耳其,我來了✈️!🎊登!登!登!登!我要食烤雞🍗!🔴土耳其招牌烤雞 配紅石榴汁 HKD$178坦白,我是為了這烤雞🍗而來😋。份量有足半隻的烤雞🐓,烤得焦香入味🤩,雞皮及雞肉都經過高溫,迫曬啲油出嚟,一點也不油膩👍🏻。老闆提示可用乳酪伴點,哈!又是另一種感覺😌,伴碟仲有大量蔬菜沙律🥬。沙律內容絕不馬虎😙!新鮮生菜🥬、蕃茄🍅、洋蔥🧅、青瓜🥒、羽衣甘藍🥦,連粟米都唔係用罐頭貨,係自家切的🤩!老闆給了一碟紅石榴汁我們自己淋上沙律,過往食沙律常常出現見一點心理掙扎!沙
🟡乳酪青瓜凍湯
🎊登!登!登!登!我要食烤雞🍗!
🔴土耳其招牌烤雞 配紅石榴汁 HKD$178
坦白,我是為了這烤雞🍗而來😋。份量有足半隻的烤雞🐓,烤得焦香入味🤩,雞皮及雞肉都經過高溫,迫曬啲油出嚟,一點也不油膩👍🏻。老闆提示可用乳酪伴點,哈!又是另一種感覺😌,伴碟仲有大量蔬菜沙律🥬。沙律內容絕不馬虎😙!新鮮生菜🥬、蕃茄🍅、洋蔥🧅、青瓜🥒、羽衣甘藍🥦,連粟米都唔係用罐頭貨,係自家切的🤩!老闆給了一碟紅石榴汁我們自己淋上沙律,過往食沙律常常出現見一點心理掙扎!沙律最好食係配沙律醬😋,但就怕肥唔健康😭!今次用紅石榴汁,非常之好味🥳,酸酸甜甜又夠味!下次我識㨂了🥳!
🟢特色園池素雞包🌱 HKD$98
包餅係台灣刈包,素雞肉係黃豆製品🔸,可讓不吃肉的朋友一齊參與🪴。吃一口,嘩😳!好好食🎉!首先有雞肉的一絲絲質感☘️,味道相當濃郁,可能因為係豆製品,所以非常入味😋!配合上面的紅蘿蔔蓉秘製醬汁,非常好食!朋友由由頭讚到尾😆!
🟤土耳其冷萃咖啡(玻璃樽裝) $78
入口少少甜,少少酸,易入喉😗,好有中東特色嘅咖啡😎!老闆溫馨提示,記得不要搖勻,因為係有咖啡粒粒留在底部🥸!
🟣熱沙咖啡配玫瑰軟糖(工作坊) $80
即場參與了該店舉辦的熱沙咖啡沖泡體驗✌🏼,將咖啡放在一個特製熱沙盆中製作🏖,由沖、煮、製,都可以親手體驗👆🏽,過程唔透露咁多,讓你們來親身感受一下😆!土耳其玫瑰🌷軟糖第一次嘗試,好香玫瑰味,但較甜,配合咖啡便剛剛好☺️。
⚪️紅石榴奶布甸 配雲呢拿雪糕
今天試了很多紅石榴的食品,最後就係呢一個奶布甸😋!質感與奶凍🍨差不多,配合埋紅石榴酸酸甜甜,加上有靚靚擺盤嘅芒果🥭、提子🍇、合桃、雪糕🍦,作為總結相當不錯😁!
🎈後記:今次另一得着便是從老闆身上認識很多土耳其的文化🗝、事物🪑,感受到老闆對土耳其的熱愛🔥與堅持💪🏼!老闆熱情好客🙂,視客人如朋友😋,充滿正能量🏋🏼!這真是一個給人身心充電🔋的好地方!大家加油💪🏼!
🕹熱沙咖啡Coffee on the sand
🔌馬灣大街村東11號地下
Please Follow my Instagram 🤗🙏🏻
Instagram : So_food_So_good_HK
#SofoodSogood #馬灣美食 #coffeeonthesand #熱沙咖啡 #土耳其美食 #土耳其菜 #土耳其 #烤雞 #咖啡 #素食 #乳酪 #食野最重要 #香港美食 #享受美食的過程 #食物正能量 #好食 #美食 #美食攝影 #Hongkongfood #hkfoodie #foodie #hongkong #foodblogger #hkfoodblogger #hk
@coffeeonthesand @熱沙咖啡