2019-09-11 33 views
今日放工收晏,成身都好攰諗住求求期期食餐飯先,嚟咗呢間好近地鐵站嘅榕記車仔麵。估唔到本身諗住食簡單嘅一餐,間車仔麵都可以令到我呢一餐唔簡單之餘仲養生。唔同一般嘅車仔麵呢度嘅湯底都幾特別,我就揀咗蟲草花湯底,素食者嘅話都可以揀呢個湯底㗎。蟲草花湯清清淡淡仲有淡淡嘅藥材味,仲有紅棗係入邊添平時屋企唔係成日煲湯估唔到呢度都有一啖湯飲吓。車仔麵嘅餸我就揀咗豬紅,豬手同埋牛腩。三款餸之中我最欣賞朱紅,朱紅唔腥仲好入味。豬手剩係得一舊姐,南乳味唔算太重,牛腩就普普通通啦有啲煮得太硬唔夠淋。另外一定要推介嘅係佢哋嘅雞絲粉皮,好香麻醬,雞絲仲要完全唔慳料落足好多,呢個一定要嗌先$26。