2018-12-14
個個都開西餐廳,但係唔係個個都可以整得好好食👨🍳要成功必先知己知彼,才能百戰百勝。荃灣享和街俾我嘅印象其實同大坑有少少似,都係車房林立,但係中間夾住一啲西餐廳。餐廳嘅位置其實已經轉咗手好幾次,每一間我都相當喜歡,奈何可能太過偏僻,所以都唔能夠做到好多生意額。最近嘅呢間餐廳最特色嘅係入面掛住咗月球燈🌚所以我叫佢做月球餐廳;價錢同一般平民西餐廳差唔多,但係質素就真係好令人回味無窮。我同男朋友嚟食,提早慶祝我哋嘅聖誕節🎅慶祝節日,當然毫不吝惜咁叫咗個豪華海鮮套餐。👉主角海鮮拼盤龍蝦放咗喺中間,圍住嘅有蝦、青口、蜆同埋螺幾款嘅海鮮;每一款都相當鮮甜,而其中我一定要讚嘅係佢嘅蝦,雖然唔係好大隻,但係好爽好彈牙,而且仲好多汁! 配三種醬料畀我哋自行選擇,係相當貼心, 簡單位海鮮更加帶出鮮甜美味。👉蟹肉牛油果沙律用沙律菜墊底,牛油果份量絕對唔吝嗇,而且佢嘅熟成度啱啱好;芝麻醬另上,比食客自行隨心 調配份量,但係芝麻醬嘅香口為牛油果沙律帶來更加惹味嘅享受,所以我地落晒😂👉我地揀咗黑松露蘑菇湯相信必定要落上好多菇類先可以煲出咁濃嘅味道😍飲落忌廉味其實唔多,但係佢哋打得好滑,所以唔會有粒粒特別大粒嘅口感
慶祝節日,當然毫不吝惜咁叫咗個豪華海鮮套餐。 👉主角海鮮拼盤
👉蟹肉牛油果沙律
👉我地揀咗黑松露蘑菇湯
相信必定要落上好多菇類先可以煲出咁濃嘅味道😍飲落忌廉味其實唔多,但係佢哋打得好滑,所以唔會有粒粒特別大粒嘅口感;淡淡嘅黑松露味散發出嚟,又唔會好俗; 隨餐附上嘅餐包用中式蒸籠盛放,好特別,配埋沙律醬畀我哋,酸酸甜甜好開胃。
👉主菜可以有三款西班牙海鮮飯選擇。 餐廳經理推介我哋五花腩,當然相信佢嘅味覺。平時唔食五花腩嘅我, 終於畀佢嘅賣相吸引破介食咗兩件。 五花腩肉脂分佈平均,入口爽爽聲,食落又唔會好油,你明知道佢係脂肪又會捨得吞落肚,呢個就係佢魅力所在。西班牙海鮮飯飯底唔會好鹹,相信係作出調教,同正宗嘅有啲分別,但係絕對切合香港人嘅口味👍 份量真係唔少,兩個人食完呢碟飯,其實真係飽住出門口😋
雖然佢冇華麗嘅裝修,但係簡單得嚟有啲特色;食物方面,佢嘅食材絕對唔係高級,但係係優質,照顧食客嘅需要,從餐具上都睇得出老闆其實係好細心同埋好有要求。希望呢間小店能夠做耐啲,成為另外一個荃灣區嘅食堂✨