2016-08-19
尋晚約咗朋友們去銅鑼灣食晚飯,因為唔知食咩好,所以就去咗時代廣場上面嘅食通天搵嘢食。11樓間韓國菜好多人,於是我地上咗13樓,友人提議不如食school food。其實都幾多人,我地等位大約都等咗半個鐘入到餐廳入面環境ok,座位唔算闊落但係都未至於會比人行過撞到。我地叫咗沙冷希肉、烏卒卒壽司卷、水冷麵、卡邦尼年糕、梳乎厘焗蛋同一榨菠蘿特飲。沙冷希肉有d似上海嘢嘅肴肉,(大塊切片版本)都ok但係最好食係下面嘅沙律!菜夠甜,沙律醬汁較得好好!烏卒卒係魷魚壽司卷,壽司飯用墨魚汁處理過,都幾特別!梳乎里焗蛋熱辣辣,口感比甜品果隻梳乎厘好,有d似實心水蛋幾得意味道都ok!水冷麵同平時食開嘅有少少唔同,呢間係撈埋辣醬落兜麵到,雖然都好食但係我比較鍾意有得自己較味嘅水冷麵。卡邦尼年糕個汁非常濃味,亦偏向芝味重,年糕煮到剛剛好,好食不過好滯同埋唔似韓國嘢!菠蘿特飲味道都ok,個樣好靚但係飲唔出係菠蘿......食飽傾唔到一陣就要交枱,呢到限時75分鐘,如果食飯+吹水嘅朋友就要留意返喇。
其實都幾多人,我地等位大約都等咗半個鐘
烏卒卒係魷魚壽司卷,壽司飯用墨魚汁處理過,都幾特別!
菠蘿特飲味道都ok,個樣好靚但係飲唔出係菠蘿......