2008-11-18
10月25日, 今日想食得light d~ 黎到toppings舊址既小舖位, 改頭換面換上青色大招牌, 主打越南法式三文治. 舖面仍舊細, 座位只有6,7個. Menu方面亦係3種法包4種材料比你拼黎拼去, 再加多三兩款小食湊下熱鬧~::: 黑麥芽法包+豬肉+肉鬆 ::: $33原味法包太普通, 又聞說竹炭法包虛有其表, 於是揀咗黑麥芽法包加豬肉肉鬆呢兩種冶味材料, 原本menu上淨係可以配一種, 我地要2種佢地都好好人幫我地加~ 個包烘到勁脆勁熱, 佢幫我地切開1半, 每份都有成隻手掌咁大! 材料除咗有我地自選既2款之外, 仲有扎肉絲、羅白絲、洋蔥絲、香蒜粒等等. 再淋上魚露, 酸酸甜甜真係好開胃! 加上落重料, 香料味十足~ 食半個已經飽飽~::: 鵝肝蒜蓉包 ::: $18蒜蓉鵝肝包又係烘得脆一脆~! 不過得3件好似唔夠~ 蒜蓉既調味好特別, 同平時食到既蒜茸包唔同. 鵝肝好味! 同多士簡直係perfect match! 奇怪既係2種材料係分開擺, 中間仲有行羅白絲分隔佢地… 唔知2 樣野溝埋又好唔好食呢?::: 青檸梳打 ::: +$8隨包加$8就有. 叫就叫青檸梳打, 但係
::: 黑麥芽法包+豬肉+肉鬆 ::: $33
::: 鵝肝蒜蓉包 ::: $18
::: 青檸梳打 ::: +$8
隨包加$8就有. 叫就叫青檸梳打, 但係同青檸水係冇分別.整體味道偏淡, 還好檸味夠出. 始終唔係今餐主角, 夠凍, 就無謂再諸多挑剔喇.
呢種法包三文治係幾有特式既食物, 亦唔多地方可以食到… 而且呢度既味道算係做得唔錯, 希望佢地可以keep住做落去啦~