2021-10-23
又到Monday,係出街食飯的好藉口,都係嗰句:要將每個Blue Monday 變成Happy Monday,咁先有動力過一星期,哈!今晚就約了好友去居酒屋鬆一鬆。一出𨋢門就見「酒場」兩個字,雖然我地唔飲酒,但也可食好嘢。內裏裝潢簡約,沒有掛上太多擺設,感覺比一般的居酒屋舒適得多,加上播着輕快的日本歌,音量適中,令我在疲乏的一天輕鬆過來。店子地方不算大,一邊是一行吧枱,另一邊則有幾張四至六人枱,每枱均有一道高身的日式屏板隔着,又可防疫,又有私隱度,很好的設計。一打開menu,嘩!每頁都有我最喜歡的食物繪圖,一直都好想學。菜式分面,有二人前晚餐、小食、刺身、串燒、沙律、飯烏冬和甜品,還有多款日本酒。二人前晚餐實在太豐富,今晚我倆還是較合適單點。***************************先上一道鮮蝦牛油果沙律 Shrimps with Avocado Salad ($78)以半個牛油果殼盛載,墊了一大塊清爽翠綠的沙律菜,再淋上千島醬,賣相挺有心思。先嚐原隻拆殼的鮮蝦,色澤橙紅,肉質相當爽彈,優質!而牛油果則又香又滑,拌入千島醬,酸咪咪好醒胃,配搭美味,很討我歡喜。*******
***************************
原來要令一個Blue Monday 變成Happy Monday都唔太難,對我來說,只要食到一頓美味的晚餐就可以,所以今晚就有一個輕鬆愉快Blue Monday。