2009-12-20
要去銅鑼灣行街街,行之前都係要填飽個肚等自己充滿力氣先,來到大坑,想搵間靜靜地既地方坐下,來到京街既角落,就俾我遇到佢 - Cafe on the corner。其實原本都唔係好大興趣,見佢出面個餐牌寫住有omelette同埋hot cake,好似好吸引咁,咁我就入左去啦。入面得三四張檯,仲有張大梳化,唔算好大。我入到去既時候得返門口個張檯,咁我唯有坐個張啦,不過坐正門口好鬼凍呀,係咁食風,所以咁凍天氣真係唔好坐門口位。入到去睇下menu,brunch既menu有 4 款選擇,其中一款係hot cake配幾樣野,另外兩款就係奄列,仲有一款唔記得左。於奄列與hot cake之前猶豫不決,最後都係要左個hot cake set,有杯咖啡跟。佢地整野食野飲既速度非常快,眨下眼杯咖啡就黎到我面前。不過杯咖啡就麻麻地啦,飲落口好淡,幾乎無咩咖啡味,唔似飲緊咖啡咁,總之就係非常淡口。再隔多三四分鐘,野食都黎埋,不過外表麻麻地吸引喎。佢個set有幾樣野,有兩塊hot cake,有腸仔同煙肉,仲有薯角同埋一細碗生果。首先食薯角,非常熱辣辣,真係新鮮整好。食落去好淋,有薯仔味,不過個皮都係偏淋,唔係脆既
首先食薯角,非常熱辣辣,真係新鮮整好。食落去好淋,有薯仔味,不過個皮都係偏淋,唔係脆既,相信脆D會好食D,而且可以伴埋茄汁就更好啦。腸仔係普通脆皮腸,無咩特別。反而個兩塊煙肉就唔係咁好食啦,好乾身,而且完全唔似食緊煙肉咁,一食落去有食緊臘腸既味道,總之就係好奇怪啦。相反個兩塊hot cake就幾好食,夠香軟,加埋糖漿同牛油,基本上係唔會難食的。個碗生果仔有幾舊橙,一D都唔酸,好甜幾好食。
不過呢度無論飲品食物都真係麻麻地,唔係特別好,環境又頗為迫夾,很難有下次呢。