作為口味重嘅朋友,泰菜確係不二之選,係香料、香料同超級多香料。先講下環境,甫入門口就有一架篤篤係門口係覺得佢有心打扮下間鋪頭。個人覺得佢嘅2人餐好似太多,3人食剛剛好,叫好野食上菜都上得好快,點知第一個上黎嘅竟然係辣帶子炒飯,是咁的雖然我吾係食緊fine dinning,但我係有超重嘅食飯儀式感,除非我叫係叫左一碟飯,如果吾係主食係應該食左前菜或者小食先上,hmm..但我都有食左,先講個辣炒飯,我覺得有驚喜嘅,因為佢係用左pad thai嘅感覺,辣中帶少少甜,每一啖飯帶點濕潤,帶子似乎係急凍貨,冇得重鮮味,但係佢加咗落炒飯,有少少辣辣地又甜甜地嘅味道,尚算不俗。然之後係青咖喱雞,青咖喱嘅味道唔錯,咖喱有頗重椰奶味,完全唔辣,但係雞就一般啦,或者係我唔係好鍾意食雞,我覺得肉質一般,但唔算係overcook,夾係薄餅都食,都還好。之後送上嚟嘅係遲到嘅豬頸肉同埋柚子沙律,先講柚子沙律,佢係用完隻柚子滅落嚟嘅,加上花生洋蔥等配料,入口有咬碎嘅柚子汁,配上香口嘅佐料,有別於一般柚子碎粒加沙律菜又係另一種柚子沙律嘅體驗,至於豬頸肉係全晚最失望嘅一碟菜,雖然肉質都OK,但係味道有啲似叉燒,係要陪醬食先至可以挽回一把,個人唔會再食嘅一碟餸,食完柚子沙律芒果沙冰先上,其實已經食到我滿頭問號,芒果沙冰反而味道都可以,但係你好明顯飲得出佢係濃縮飲品,加果肉加冰嘅味道,唔算難飲,但係好普通囉。之後上咗明爐盲曹魚,個人好鍾意食泰式明爐,因為我覺得熱食係最好食,剛嚟到嘅時候我先試個湯底,酸味同辣味適中但未有魚鮮味,魚嘅肉質都幾細嫩,加上湯底食都不俗,但係食到20分鐘左右,就開始食到湯底有苦澀味,估計大約係西檸皮煲得太耐,浸左啲苦澀味出嚟,就開始減分啦。係食緊盲曹魚途中,又殺出四隻芝士焗蠔,我覺得芝士焗蠔都係失色,首先,先講外表啦,佢焗到變咗金黃色本來係幾吸引,食落去芝士皮外脆,但係咬落去芝士略帶酸,然後食到隻蠔似乎有啲乾,欠缺左蠔本身嘅鮮味,下次我都唔會再order。講完食物嘅質素反而想提一提餐廳侍應嘅服務,佢哋都幾有禮貌,雖然上菜上到一頭霧水,但係當我哋去食完青咖喱,佢都會主動幫我哋換碟,亦有主動問我哋需唔需要Wi-Fi服務,同埋非常之主動幫我哋加水,我覺得服務上面力挽狂瀾一啲分數。今次大概食咗人均280蚊,食唔食自己衡量啦。
餐廳:泰式食- Causeway bay, Kimberley road
2020-05-30
$280 (Dinner)
  • 柚子沙律