2018-07-23 1793 views
之前黎過金百黎食野,見到好多人在麻辣派對呢層出,心諗下次一定要黎試下。今次一位愛食辣既朋友生日,俾我有機會帶佢黎試下一入到去餐廳,即時被那派對氣氛吸引住!餐廳以花為主題,掛住左好多色彩繽紛既花,燈光昏暗,仲有花花圖案既射燈,係呢個環境下,真係完全唔覺得自己係食緊川菜,哈哈每枱都有一支魔鬼辣椒粉,覺得唔夠辣既話,可以再加碼,不過我就唔太食得辣,所以就冇試到喇!手撕包菜(小辣)開頭食左幾啖覺得唔辣,點知原來果種辣後勁凌厲,會越食越辣,不過真係辣得好過癮,果種辣岩岩好,並唔會辣到食唔到,真係好惹味呀,而個菜吸晒啲辣椒味,真係好正!派對口水雞 (小辣)呢個口水雞,果種辣係即時既,不過我地叫左小辣,所以都ok,辣度岩岩好(對我地黎講),雞件口感好滑,配埋呢個辣度同芝麻,真係好好味!重慶銅盤烤桂花魚剁椒味型上枱時已聞到好濃郁既酸菜味,忍唔住即時飲左啖湯,嘩!又酸又辣咁,好真好好味呀!鍋內除左桂花魚,仲有大量金姑、酸菜、芫荽、辣椒等等,都幾大盤,兩個人都食唔晒!講返條魚,魚肉真係幾滑,仲啖啖肉,而且唔多骨,岩晒我呢啲唔識食魚既人一啖湯加一啖魚,啲魚吸收晒啲湯汁,非常入味,而且辣度適中,好食!食到中間

手撕包菜(小辣)
手撕包菜

派對口水雞 (小辣)
派對口水雞  (小辣)

重慶銅盤烤桂花魚剁椒味型

一啖湯加一啖魚,啲魚吸收晒啲湯汁,非常入味,而且辣度適中,好食!食到中間,店員仲過黎幫我地調細啲個火,以保存鮮度

最後店員送上甜品 - 桂花涼爽
解辣  -  桂花涼爽

呢個甜品,店員話可以用黎解辣。聽完有啲懷疑,馬上試左啖,又得確係啊,食左少少已經將之前既辣味慢慢退去!味道係桂花味道,甜度都高,可能咁先可以解到辣,哈哈!

開開心心又一個晚上,老友話好多謝我帶佢黎試呢間餐廳,係一餐好滿意既生日飯,仲話自己會再黎,哈哈!

手撕包菜
派對口水雞  (小辣)
重慶銅盤烤桂花魚剁椒味型
  • 口水雞  (小辣)
  • 銅盤烤桂花魚剁椒味型