2020-01-19 1141 views
我一直都好想試呢間位於太子既小店,上星期日終於試到!舖頭每日晏晝2:30 至開門,不過未開門已經有人排隊!我就試佢呢個招牌涼皮。涼皮,食落有D似雞絲粉皮既粉皮,但因為用左木薯粉製作,食落好爽滑彈牙!雖然我本身唔食得辣,叫左微辣,但我覺得佢既「麻」同「辣」做得好出色,食前聞一聞,已經有一陣「麻」香味,食落嘴唇👄會有少少震,而「麻」繼續係口腔慢慢擴散。雖然味覺上你會覺得有少少痛,但你依然會想繼續食落去,呢樣就係佢做得好出色既地方👍🏻!唔食得辣既朋友記得叫唔辣/ 微辣。呢碗粉口感我就覺得唔錯,上面有D爆脆碗豆,少少硬,但脆口,同涼皮好大對比🆚,豐富左口感!我就加左兩個餸—木耳同雞蛋乾。木耳比較爽口,而且同辣味非常相襯。雞蛋乾比較少見,口感都唔錯!總體上我覺得25蚊真係好抵食!另外,我覺得呢碗粉調味既感覺做得唔錯,因為有時有D低質既雲南粉麵舖,會用好多不明調味劑,令色同味都好恐怖😱!但呢度唔會!同埋唔好睇少呢碗粉,木薯粉食完隔一陣就會發漲,所以係食得飽人!!!咁抵咁好食,快D去罰佢啦!

招牌兩姊妹涼皮
招牌兩姊妹涼皮