2022-07-23
最近想食辣的菜,見到OpenRice入圍的旺角花椒子,好似都唔少推薦同食評。正如其他見到的食評一樣,一入門口就見到佢地的名子,同埋太空的主題,配合佢地辣到上太空的口號🙈坐低就睇下有咩食:叫左湖南辣椒炒雞,諗住唔夠肉就加左份西班牙黑毛豬(100g);另外要試下飄香酸菜鱸魚片(細份),當然仲有叫了兩杯飲品送辣,和最後追加一個雪條甜品。😆😆店員先黎個湖南辣椒炒雞,幫我地加落個熱鍋度。因為個鍋好熱,辣椒雞的味出晒黎,聞落更加香噴噴😋😋未食都好餓啦,雞食落好野味,完全唔‘鞋’,辣度係可以接受的,應該唔係國內湖南咁辣的level。跟著,西班牙黑毛豬肉片都送上來有6片西班牙黑毛豬,切得都相對薄身隨即就加落鍋辣椒炒雞豬肉薄身,食落唔黐牙,一啖一片口感好豐富。接著上枱的是另一個主菜酸菜鱸魚片飄香酸菜鱸魚片有唔少料,大家可以睇到撈起的呢張相食落鱸魚片都好滑,味道醒胃,酸菜魚總體都係幾好食👍🏻👍🏻要了兩杯飲品都係好岩一邊食辣一邊飲,青檸芒果手搖杯、自家製竹蔗茅根水,都係唔錯😙最後甜品真係夠哂份量,插左成四條雪條,有兩球雪糕,真係大滿。食飽就有呢張單😆😆 人均消費$320,今晚真是食得好滿足☺️☺️
坐低就睇下有咩食:
店員先黎個湖南辣椒炒雞,幫我地加落個熱鍋度。
因為個鍋好熱,辣椒雞的味出晒黎,聞落更加香噴噴😋😋
跟著,西班牙黑毛豬肉片都送上來
有6片西班牙黑毛豬,切得都相對薄身
隨即就加落鍋辣椒炒雞
豬肉薄身,食落唔黐牙,一啖一片口感好豐富。
接著上枱的是另一個主菜酸菜鱸魚片
飄香酸菜鱸魚片有唔少料,大家可以睇到撈起的呢張相
食落鱸魚片都好滑,味道醒胃,酸菜魚總體都係幾好食👍🏻👍🏻