2023-08-31 307 views
完全無諗過係銅鑼灣會有一間食湖南菜係咁正宗嘅。朋友話帶我食辣野,仲要預先訂座。我地6點15分上到去係未有客人,估唔到落完單已經全場滿座!一上到餐廳環境唔算好大,有3間房,但原來已經全部訂左枱,房門外仲有3張小枱for walkin客人,但好快就坐滿左。。。因為食辣野就覺得餐廳冷氣唔夠強,食到成身汗。。餐牌唔算勁多選擇,但我真係無試過食正宗嘅湖南菜。小炒黃牛肉牛肉切到細細條,加埋辣椒九層塔去爆炒,勁有鑊氣!呢味餸,送飯真係一流,完全可以食哂全碗飯。雖然好辣,但辣得過癮好好食😋爆炒腰花坊間小見嘅菜式,就算有都好驚食到有陣異味。呢度完全炒到好入味,豬腰界開花,切到細細件去炒,好食農寶窩窩頭我第一次見第一次食,窩窩頭類似饅頭咁,不過係凹咗入去可以俾大家包啲餸入去食。本身已經跟左一份梅菜餡料,但我地發現原來加小炒黃牛肉係仲好食!窩窩頭好鬆軟,包住辣辣地嘅牛肉,味道level up!!大盤有機菜花椰菜花我個人覺得係唔好食,但估唔到呢度炒得好正!加左豬腩片去炒,好香小少辣。啲椰菜花炒到脆卜卜🤤🤤紅糖糍粑非常特別嘅做法,平時食開嘅類似係麻糬。但呢度嘅做法似係用自己製作嘅糯米漿去做成。因為食得出佢有一粒

餐牌唔算勁多選擇,但我真係無試過食正宗嘅湖南菜。

小炒黃牛肉

爆炒腰花

農寶窩窩頭

大盤有機菜花

紅糖糍粑
非常特別嘅做法,平時食開嘅類似係麻糬。但呢度嘅做法似係用自己製作嘅糯米漿去做成。因為食得出佢有一粒粒小小硬嘅米粒,同埋就算凍左唔會變硬,都係好Q糯,同其他地方食嘅有明顯分別!

最後忍唔住我地嗌左支青島,因為真係食到好熱出哂汗,冷氣明顯不足。大部分嘅人真係先訂位,記住同訂枱有機會要等好耐咖。呢度員工廚師都係湖南人,所以夠哂地道,食得辣嘅朋友仔,可以隨時過嚟試下。
2023-08-24
Type of Meal