2019-03-02 586 views
今日喺office竟然食到山長水遠喺元朗小確幸送到港島嘅布甸燒作為散水餅真係好驚喜。不同味道嘅布甸會印上不同的多謝字句作為分別(膠蓋上亦有小貼紙寫上係咩口味)。之前都喺元朗門市食過一次,都覺得唔錯,但覺得價錢有點貴,所以無再去食。今日送上門,當然唔客氣啦。原本每位同事一個,但有同事唔食嘅關係,我最後食咗兩個,分別係抹茶味 同 栗子味。食第一個時未發現有小紙碟提供,所以用膠蓋反轉做碟,倒出來後,焦糖漿份量剛好無流出蓋。食第二個就倒喺小紙碟,賣相較好但無咁環保,所以下次再食的話,我覺得好好善用膠蓋就可以。1)抹茶味保持到同上次我去門市食的味道,香濃嘅抹茶布甸配合淡口芝士蛋糕,兩部分一齊食,食到兩種唔同層次嘅軟熟。2)栗子味呢個味道我第一次食,有少少驚喜。首先,上層栗子味布甸加上焦糖漿係偏甜,入面食到少少已經磨成沙質嘅栗子蓉。再夾賣下層芝士蛋糕一齊食,就同頭先食嘅抹茶口味好唔同。今次偏甜嘅栗子布甸突出了芝士嘅酸味,令到甜品除左有口感嘅層次外,仲多咗個味覺衝擊!唔錯!

1)抹茶味

2)栗子味