2010-03-25 45 views
又係一棚人嘅飯局,仲有大部份東九人或晌東九返工,順理成章就揀哩大榮華,除咗位置上就到大多數人,價錢亦係考慮因素,同枱友人想慳慳哋唔好食咁貴,大榮華確係經濟之選,打開點菜紙過百款圍頭小菜、點心、炒粉麵,樣樣都係賣$55,實在非常方便預數,兼且碟碟份量都有番咁上下,的確抵食!好似我哋8個人(2男6女),叫咗7餸,加埋個明火例湯同幾個豬油撈飯,都唔使6舊水,食到肚滿腸肥,哈哈!另外,餸菜水準都穩定,未必好到嘩嘩聲,但點都唔會話好差。圍頭五味雞 – 無考究個名嘅由來,睇樣似燒味嘅油雞,食落都似,雞肉OK,都夠入味。雞蛋焗魚腸 – 一上枱,一陣陣蛋香,個面又焗到脆脆,正!魚腸洗我乾凈,唔覺有苦!蝦醬豆卜蒸肉眼根 - 肉眼根咬落口幾爽,蝦醬蒸唔使講夠惹味,加埋索晒味嘅豆卜,撈飯至愛。蜆介薑蔥牛肉煲 - 蜆介,又係鹹香嘢,搭埋薑蔥,成個煲變得香噴噴,不過D牛肉一般般,有少少嚡添。鮑汁脆皮豆腐 – 個鮑汁唔算濃,但顯我個茨汁好油咁,唔知點解叫脆皮豆腐,咁煮法加埋個茨都變得唔脆啦!蒜茸炒豆苗 - 蒜茸炒乜都咁好食。鮑汁北菇扒波菜 - 鮑汁正如上面咁講,個味道都係薄身咗,但幸好波菜夠嫩,而D菇非常大隻夠厚
!另外,餸菜水準都穩定,未必好到嘩嘩聲,但點都唔會話好差。

蒜茸炒豆苗 - 蒜茸炒乜都咁好食。
鮑汁北菇扒波菜 - 鮑汁正如上面咁講,個味道都係薄身咗,但幸好波菜夠嫩,而D菇非常大隻夠厚肉,好有睇頭,係唔鍾意個「膠水」茨,好杰!

整體哩講,全部都算係D平價菜式,貫徹番圍村菜特色,唔賣弄刀功,唔講賣相,用料較平實同帶D農村風味。雖則咁講,但又唔確依度用料會好粗疏,無話粗製濫造或將貨就價,而且招呼都OK,真係平靚正之選!

圍頭五味雞
雞蛋焗魚腸,脆脆蛋面!
蝦醬豆卜蒸肉眼根,鹹香惹味,撈飯至愛!
蜆介薑蔥牛肉煲
鮑汁脆皮豆腐
蒜茸炒豆苗
鮑汁北菇扒波菜,伴膠水茨!
湯渣,等你知個明火例湯真材實料架!
$75 (Dinner)
雞蛋焗魚腸,脆脆蛋面!
蝦醬豆卜蒸肉眼根,鹹香惹味,撈飯至愛!