2023-05-30
邊敘邊醉地址: 深水埗海壇街205號地下A號舖及1樓估唔到係深水埗居然搵到間CP值唔錯人均👫$6XX嘅新開打邊爐餐廳,而且餐廳懷舊感十足,打卡都一流🤩。小食:麻辣青瓜拌木耳🥒+醉牛𦟌🐮口感爽脆而不膩,而且配搭上青瓜啲清新和麻辣味,好開胃😝。牛𦟌軟腍帶筋,份量適中,好軟身入味,而且啖啖都好有花雕味😋。湯底:滋潤花膠螺片鮮雞鍋🐔好驚喜呀,厚肉花膠份量超多用料十足😎,質地黏黏真係啖啖都骨膠原,而且雞肉鹹香湯底清甜不口渴無味精😍,真係好飲到我同朋友第1時間已清光成盤花膠螺片鮮雞湯,正😋。手切靚牛肉🐮(牛頸脊&封門柳)為食肉獸嘅我當然要試下手切靚牛肉,有手切靚牛肉牛頸脊和封門柳🥰,只需灼數秒,肉質感軟腍,而且口感好好😚,肉味濃郁,一個字「正」。餃子拼盤🥟(黑松露鮑魚餃⚫️; 自創花雕醉雞餃🐔 ; 黑豚肉韭菜餃🐷; 鮮蝦雲吞🦐)另一個拼盤又係好岩選擇困難症嘅我😆,一次話試足黑松露鮑魚餃; 自創花雕醉雞餃 ; 黑豚肉韭菜餃和鮮蝦雲吞。隻隻都係真材實料大大隻好足料😎,特別係黑松露鮑魚餃未咬開已經聞到好香黑松露味,真係聞到好開胃😛,不錯。新鮮蔬菜拼盤🥦呢個都係另一個驚喜估唔到,蔬菜新鮮好乾淨😋,而且仲要好
地址: 深水埗海壇街205號地下A號舖及1樓
小食:麻辣青瓜拌木耳🥒+醉牛𦟌🐮
湯底:滋潤花膠螺片鮮雞鍋🐔
手切靚牛肉🐮(牛頸脊&封門柳)
新鮮蔬菜拼盤🥦
呢個都係另一個驚喜估唔到,蔬菜新鮮好乾淨😋,而且仲要好嫩口,盡吸火鍋湯底精華!正😙!
自製脆炸簪玲🥐
依度同出邊啲冰鮮響鈴完全唔同🤩,好少見到會有人即叫即炸響鈴,超新鮮爽脆嘅口感,超級難忘記🤗正👍。
淮山麵🍜
淮山麵質地滑溜溜軟硬適中,條條都掛湯力強吸滿雞湯味道🤪,不錯。
雪燕椰汁奶凍🍮
自家奶凍和雪燕,成個組合啲口感好豐富,口感滑溜,入口即化😝,奶味香醇,而且賣相都好精緻,不錯,正😎。
竹蔗茅根雪梨水🍐
竹蔗茅根雪梨水口感綿密滑順清新微甜令人越飲越開胃😏,可以解解食物啲油膩😚,不錯。
#nicefoodie深水埗
—--------------------
#food #foodporn #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodphotography #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover #delicious #breadfast #dinner #lunch #restaurant #eat #phtooftheday #yummy #chef #hk #香港 #香港美食 #美食 #深水埗美食 #打卡 #深水埗 #香港口味 #隱世美食 #隱世小店 #半價優惠 #人氣餐廳 #人氣美食 #香港好去處 #打邊爐 #中菜