開返晚市後過嚟食嘅一間日式餐廳—「秘」,係一個同路人嘅餐廳,有吉列牛、牛肉鍋、炸豬扒、燒鰻魚等幾款主要定食,另外仲有幾款小菜小食揀。今日我哋分別叫咗兩個定食加嘢食:第一set係板燒吉列牛定食 配 流心蛋、金魚櫻花湯、秘之飯素。$166揀配金魚櫻花湯係會貴少少,不過我哋都好好奇個金魚係咩食材造,幻想係年糕之類🤔所以就揀咗,結果!!竟然係 餃子皮 包住 墨魚滑!!!😂完全意想不到,不過味道就平平,勝在夠可愛。到咗重頭戲,吉列牛登場!我哋冇叫最貴價嘅安格斯吉列牛,只係叫咗中間價位嘅板燒吉列牛,但都已經好好味!我哋都覺得好有牛味,肉質唔太淋有少許咬口,油脂分布唔算好多,但正好適合配吉列牛食法,唔會太膩。圖片可見份量都唔少架,一set有成15塊,再配上個飯素飯,同流心蛋,好滿足啊!只係燒到最後幾片牛,個爐都唔係好夠熱😅第二set 係 秘製牛肉鍋 配 昆布湯、流心蛋、秘之飯素。$136以為又係好普通嘅日式醬油湯,壽喜燒?絕對冇咁簡單,呢款牛肉鍋煮法有啲似中式炆牛腩,湯汁好濃好杰身,味道偏甜有少少似咖喱又有少少醬油味,食得出用咗洋蔥等蔬果打成溶嘅味道,好特別!牛腩炆煮到好淋,連筯都入哂味,唔鐘意炸物

今日我哋分別叫咗兩個定食加嘢食:
板燒吉列牛  定食

金魚櫻花湯

秘燒牛肉鍋  定食

秘燒牛肉鍋

以為又係好普通嘅日式醬油湯,壽喜燒?絕對冇咁簡單,呢款牛肉鍋煮法有啲似中式炆牛腩,湯汁好濃好杰身,味道偏甜有少少似咖喱又有少少醬油味,食得出用咗洋蔥等蔬果打成溶嘅味道,好特別!牛腩炆煮到好淋,連筯都入哂味,唔鐘意炸物,怕吉列牛油膩嘅人可以揀呢款鍋物❤️

值得一提,呢個飯鋪上紫菜同日式飯素之外,仲淋上咗一個甜甜咸咸嘅醬汁,我覺得襯上牛肉食好開胃🥳

雖然價值唔算好平,但按份量計,真係幾抵食!推介大家嚟食
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
板燒吉列牛  定食
秘燒牛肉鍋  定食